Olvasónk kérdezte

2022.09.09. 19:00

A szűrés és a minta postán történő visszaküldése is ingyenes

Valóban fizetni kell a kormány által kiküldött vastagbélrákszűrés feladásáért? – tette fel a kérdést egy olvasónk hozzánk eljuttatott levelében. Hogy pontosan mi történt vele, nem derült ki, csak gyanítjuk, hogy a postán pénzt kértek tőle a minta feladásáért. A kérdéssel megkerestük az országos szűrést szervező Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK).

Borsányi Bea

Forrás: pexels

Válaszában az NNK teljeskörű tájékoztatás adott. Mint írták, a vastag- és végbél rosszindulatú daganatos megbetegedései mindkét nemet érintik, hazánkban évente körülbelül tízezer új megbetegedéssel és nagyságrendileg ötezer fő halálozásával járnak. A megelőzés és a vastagbéldaganatok okozta halálesetek magas számának visszaszorítása érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ országos programot indított, amellyel szeretné valamennyi 50-70 év közötti állampolgárt bevonni a vastagbélrák szűrésbe. A vizsgálatok a programhoz csatlakozott háziorvosokkal, illetve az érintett lakosok közvetlen megkeresésével valósulnak meg. A vastagbéldaganat szempontjából átlagos kockázatú 50-70 év közötti lakosok postán kapják meg a meghívólevelet – ebben minden tudnivaló le van írva -, amely birtokában vagy háziorvosuktól vehetik át, vagy elektronikusan, illetve postai úton igényelhetik meg az otthonukban elvégezhető mintavételhez szükséges úgynevezett páciens egységcsomagot. A mintavétel során két egymást követő székletürítés alkalmával kell kis mennyiségű székletmintát venni a szűrési csomagban található eszköz segítségével. A két székletminta vétele között néhány nap időtartam elfogadott, de az ajánlott időtartam egy nap. Ameddig otthon kell tárolni a mintákat, legfeljebb szobahőmérsékleten, lehetőleg napfénytől védett, hűvös helyen tartsák. Ezt követően a két mintát együtt kell postára adni. Minél hamarabb a laborba érnek a minták, annál pontosabb lesz az eredmény.

A mintavételi csomag tartalmazza a székletvér vizsgálathoz szükséges két darab mintavételi tégelyt és a minták laborba küldéséhez szükséges, díjhitelezett válaszborítékot. A székletmintákat minden esetben postai úton, kizárólag a postahivatalokban, illetve mozgó postán lehetséges feladni, levélszekrénybe a küldemények nem dobhatók be. Mind az igénylőlap, mind pedig a minták beküldésére szolgáló válaszboríték díjhitelezett, azaz feladáskor a postán nem kérhetnek érte pénzt! Természetesen az egységcsomagokban található mintavételi eszközök, a nejlon csomagolás, valamint az ingyenesen feladható válaszboríték teljesen megfelel a biológiai anyagok postai úton történő feladása szabályainak! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában