Öt érzék park

2024.06.16. 08:00

Érzékekre ható levendula: ilyen volt a sárkeresztesi szüret (galéria)

Az Öt érzék park levenduláit szüretelhették szombaton a sárkeresztesiek. Az 1200 tő illatos, színes virág mostanra gyönyörűvé fejlődött.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A sárkeresztesi Öt érzék park és levendulái várták június 15-én, szombaton délután a helyieket egy kis levendula szüretre. Csak egy metszőolló és némi szabadidő volt szükséges ahhoz, hogy bárki ingyen hozzájusson egy szép csokor levendulához, melyből szörpöt, fűszert, illatosító párnát vagy bármi egyebet készíthetett a szüretelő. A park látványos ültetvényéből csak egy kisebb sort hagynak meg a szervezők.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Az Öt érzék park tavaly bekerült a helyi értéktárba – mondta el a feol.hu-nak Kiliti Eszter, a levendula szüret egyik szervezője. A közösségi erőből épült park ugyanis korábban kihasználatlan terület volt, melynek megújítására a Sárkeresztesért Egyesület nyújtott be pályázatot. Az öt érzék – a látás, hallás, szaglás, tapintás, valamint ízlelés – felfedezését ismertetik meg a látogatókkal e kis ligetben, mégpedig az öt sarokba helyezett információs táblák segítségével. Nos, a levendula szinte mindegyikre hatással van, mondhatni, még a hallásra is. Elég, ha csak arra gondolunk, amikor az illatos, selymes és mélylila virágok körül dallamos zúgással donganak a beporzó rovarok. A sárkeresztesi liget köré 1200 tő levendulát ültettek, amely – mutat rá a szervező –, nagy közösségépítő szereppel bír, hiszen a lakosság együtt gondozza, majd pedig közösen szüreteli le. Szombaton az illatos virágból levendulás só-liszt gyurmát, valamint szörpös üvegekre való pecséteket készíthettek az érdeklődők.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában