Kati elment Sándor után Isten országába

2024.06.25. 13:36

Gyász és reménység a nyéki református templomban

Ismét fájdalmas, pótolhatatlan veszteség érte a 28 évvel ezelőtt Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálatot. Vasárnap délután a kápolnásnyéki református templom megtelt gyászolókkal, mindazokkal, akik Szenczy Katalinra emlékeztek azon a szomorú napon.

Tihanyi Tamás

A kápolnásnyéki református templomban emlékeztek Szenczy Katalinra (1961-2024)

Fotó: Antal Saci

Minden ott, Kápolnásnyéken és Velencén kezdődött. Azon a napon, amikor sok évvel ezelőtt Szenczy Sándor bekopogtatott Szénási Sándorhoz, a kápolnásnyéki református lelkipásztorhoz lelki útmutatást keresve. Aztán ott élt velük, szinte családtagként, beiratkozott a teológiára, majd feleségül vette a velencei baptista családban nevelkedett Katalint, aki aztán mindenben csatlakozott Sándorhoz, így lett kettejük segélymunkája egy életre szóló küldetés.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke is imádkozott, és hálát adott Kati életéért
Fotó: Antal Saci

Sándor Velencén gyülekezetet plántált, imaházat épített, a Baptista Szeretetszolgálatot szinte a semmiből, egy özvegyasszony első ötezer forintos adományából alapította meg és hozta létre. Az évek múlásával, háborúk és természeti katasztrófák tucatjai után, szociális és oktatási intézmények hálózatának kialakítását is magára vállalva, Katalin támogatásával tette a szolgálatot az ország egyik legnagyobb karitatív szervezetévé. Katalin volt az, aki meghonosította az úgynevezett Flame-programot, mozgássérült gyerekek egyedülálló módon való gondozását. De ez csak egy volt a tevékenységek sorában. Ezrek köszönhetik kettejüknek az életüket, boldogulásukat, hitüket Koszovótól Vietnámig, az Egyesült Államoktól Észak-Koreáig: és elsősorban, természetesen Magyarországon, Fejér vármegyében, mindkettejük otthonában.

Révész Lajos barátként és lelkipásztorként búcsúzott
Fotó: Antal Saci

Sándor több mint két éve hunyt el súlyos betegség következtében az Egyesült Államokban. Kati az utóbbi időben többször is visszaemlékezések vendége volt, egy Sándorról és a segélyszervezetről szóló könyv bemutatója kapcsán járt a velencei Zöldliget-iskolában, a megújult székesfehérvári baptista imaházban. Aztán minden látható előzmény nélkül minap hirtelen rosszul lett Budapesten, és az életét a gyors orvosi segítség sem tudta megmenteni. Váratlanul távozott, elment Sándor után a szívében hittel, reménnyel, szeretettel. A családtagok, barátok és munkatársak mellett vasárnap, a kápolnásnyéki református templomban hálát adott Kati életéért és elbúcsúzott tőle Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke és Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában