Fontos döntés előtt

2024.06.24. 07:00

Rangos világtornán indul az előszállási lovaslány

Előszállás büszkesége, Bukor Barbara nem kisebb tettet hajtott végre, mint hogy Kiara nevű lovával kvalifikálta magát a kontinensviadalra, sőt korábban már a Fiatal Lovak Világbajnokságra való részvételt is kivívta. Az úgynevezett távlovaglásban alkotott maradandót. De hogy mit is jelent ez pontosan azt elmondja ő, vele beszélgettünk az álom megvalósulásáról.

Kecskés Zoltán

Az előszállási lovasra, Bukor Barbarára mindenki büszke a településen.

Fotó: Simonka Zelmanová

Mióta lovagol? Hogyan kezdődött a “nagy szerelem”?

– 10 éves koromban indult Nagykarácsonyban, Géró Katánál, tőle tanultam meg a lovaglás alapjait. Az ugró munkákat már Cecén, Kapoli István és Badics János kezei között kezdtem elsajátítani, melynek köszönhetően 2019-ben Fejér Megyei Ifjúsági bajnok lettem. Ekkora már versenyszerűen lovagoltam a távlovagló szakágban is. 2020 volt az áttörés éve, amikor minden álmom a távlovaglás irányába terelődött. Bennem és a lovaimban rejlő szorgalmat, lehetőségeket Győr mellett élő Fekete Róbert és családja támogatásával sikerült kamatoztatni, s így jutottam egészen odáig, hogy két nagyobb tornára is sikeresen kvalifikáltam magam. Persze mindez nem ment volna a családom támogatása nélkül, hálás vagyok nekik.

A lovaglás egy életforma! Bukor Barbara úgy tekint a lovára mint egy igaz barátra, jóban-rosszban együtt vannak. 
Fotó: A család

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy életforma. Miben van a varázsa?

– Igen, mondhatjuk annak, itt egy élőlény a társam, akire nem úgy tekintek, mint egy eszközre, hiszen ha nincs verseny, akkor is mindennapi gondoskodást, ápolást igényel. Ő egy igaz barát, jóban-rosszban együtt vagyunk. Természetesen voltak hullámok, hegyek, völgyek a pályafutásomban, de együtt közösen sikerült kimásznunk belőle és megmásznunk a hegyet. Most egy újabb van előttünk!

Mit érzett akkor, amikor megtudta, hogy részt vehet a világ és európai versenyeken? Mi vezetett idáig?

– Számomra sokszor még most is hihetetlennek tűnik, hogy sikerült a minősülés. Természetesen mérhetetlen boldogságot éreztem, amikor a záró orvosin gratuláltak a sikeres befejezéshez. Mindig hittem benne, hogy az elvégzett munka előbb-utóbb beérik. Az évek alatt nagyon sok különböző loval sikerült versenyeken részt vennem, s mivel nincs két egyforma ló, így mindegyikük tanított valamire. Ezek mellett természetesen mindig voltak öröm- és bánatkönnyek, de persze a kudarcokból a legnehezebb felállni, de egyben a legtöbbet tanít is.

A sikerért egy egész csapat dolgozik.
Fotó: A család

Mit szólt a sikerekhez családja, barátai, munkatársai?

– Mivel ez egy igen költséges sport, természetesen szüleim támogatása nélkül most nem lenne miről beszélni. A belém fektetett bizalmat és anyagi támogatást az elért eredményekkel igyekeztem igazolni, hogy nem feleslegesen teszik. Mind a barátaim, mind a munkatársaim természetesen örülnek sikereimnek és a tőlük lehetséges módon támogatnak. Hálás vagyok, tudniillik nagyon kevés embernek adatik meg, hogy erre a szintre eljusson.

Térjünk rá a távlovaglásra, hiszen ebben a számban kvalifikálta magát. Mit jelent ez pontosan?

– Nehéz megválaszolni, mert ez egy nagyon összetett versenyszám, a megmérettetés különböző minőségű terepszakaszokon és a természetes akadályokon zajlik több tíz kilométeres etapokra osztva. Az a versenyző, amelyik a legrövidebb idő alatt teszi meg a távot, az lesz a verseny győztese. Lényegében, ahogy emelkedik a táv, úgy emelkedik a precizitás szintje is. Hiszen itt fejben komoly döntéseket kell hozni, hogy hogyan osszam be lovam aktuális energiáját, mely rengeteg tényezőtől függ. Többek között a talaj, a hőmérséklet, a pára és még hosszasan sorolhatnám. Mindezek mellett nagyon komoly, összeszokott csapat áll a párosok mögött, akik a starttól a célvonalig végig segítenek.

Mikor lesznek a viadalok, milyen távokon indul, milyen eredményekre számít?

– Nagyon nehéz döntés előtt állok, hiszen mind a két bajnokságra, vagyis a Fiatal Lovak Világbajnokságára, a Junior Európa-bajnokságára is megszereztük az indulási jogot, viszont mindkét esemény egy helyszínen, egy nap eltéréssel kerül megrendezésre, így választanom kell, hogy melyik eseményen indulunk. Szeptember utolsó hétvégén, Szardíniában kerül sor a tornákra, mindkét verseny 120 kilométeren kerül lebonyolításra. Hamarosan meg kell hoznom a döntésemet!

– Bízom magam és a lovamban, hogy akármelyiken is indulunk sikeresek lehetünk! Maga a versenyeredmény nagyon sok mindentől függ. Nagy jelentősége lehet az utazásnak is, mivel több órás komp is lesz a tengeren, illetve hogy hogyan, miként tudunk akklimatizálódni az ottani körülményekhez. A tenger mellett igen magas a páratartalom, mely nagyban nehezíti a lovak oxigénellátását. Az elvárásokat igyekszem levenni a vállamról. Egy biztonságos befejezés már számomra olyan, mintha megnyertem volna!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában