Kirándulásra csábító rajzok

2 órája

Velencei-tó: térképen a legfontosabb látványosságok

A Velencei-tó turisztikai látványosságai, kirándulóhelyei, kulturális értékei kaptak helyet azon a térképen, melyet Simon György biológus, a Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője rajzolt és készített a térségbe érkező látogatók számára. Kedves rajzai mindenkit kirándulásra csábítanak.

S. Töttő Rita

Fotó: FMH-archív

A Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület készíttette azt a térképet, melyen mesés rajzok kíséretében fedezhető fel a környék számos izgalmas látnivalója: megtalálhatjuk rajta a strandokat, templomokat, látnivalókat, a tó legjellemzőbb élővilágát, kastélyokat, kápolnákat, emlékhelyeket, egy szóval szinte mindent, ahová egy látogató szeretne eljutni a térségben. Felfedezhető rajta többek között a pákozdi Katonai Emlékpark, a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark, a Vörösmarty pince, a Halász-kastély, a Gárdonyi Emlékház, a Madárdal tanösvény és még rengeteg minden, amely miatt érdemes kirándulni a Velencei-tó körül. Merthogy a térség a jelenleg is megfelelő vízállású és vízminőségű fürdőhelyeken túl is kínál tartalmas és értékes kulturális-turisztikai programokat. Mindezt egy helyen, viszonylag gyorsan, pár perces autó- és buszútra egymástól.

Számos velencei-tavi nevezetesség helyet kapott a térképen
Fotó: FMH-archív

Mesés képek a Velencei-tónál

A hozzá kapcsolódó rajzok pedig magát a térképet is felfedezésre méltóvá teszik: Simon György biológus, a Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője készítette az illusztrációkat, illetve magát a térképet is. Így felfedezhető rajta az ingóköveket tartó kisfiú, a nadapi templom felett elhúzó gyurgyalag, a fellobogózott Bence-hegyi kilátó, a Dinnyési Várpark épületmakettjei és persze, ahogy azt egy biológustól és a tó szerelmesétől elvárhatjuk, sok-sok szereplő a környék élővilágából: a nyári vadlúd, a vöröshasú unka, a gólyatöcs, az európai álkalózpók, az úszósziget közelében élő lesőharcsa – hogy csak néhányat emeljünk ki a remek rajzok közül. De tény: hosszú ideig lehet szemlélni, bogarászni a térképet, mert minden egyes zugában újabb s újabb információkat fedezhetünk fel az illusztrációk segítségével.

Kilenc település érintett

Az egyesület kilenc település bevonásával készítette el a térképet – árulta el a feol.hu-nak Titonelliné Nemzetes Gabriella, a Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezetője: így egyeztettek Zichyújfalu, Agárd-Gárdony, Velence, Kápolnásnyék, Pázmánd, Vereb, Nadap, Sukoró és Pákozd önkormányzataival, illetve érintett turisztikai képviselőivel.

Fotó: FMH-archív

- Tavaly készült az a fejlesztési stratégia, melyet hét évente kell újragondolnunk. Ennek keretében készült idénre ez a térkép, melynek volt egy korábbi verziója is. Olyan látványosságokat, jellegzetességeket tettünk rá - a teljeség igénye nélkül -, amelyek bárki számára, szinte bármikor elérhetőek vagy ha az adott polgármester kérte, hogy felkerüljön rá – fogalmazott Titonelliné Nemzetes Gabriella. – Célunk, mindamellett, hogy segítsünk a látogatóknak megismerni a Velencei-tavat, hogy összehozzuk a településeket. Szeretnénk, hogy a térkép segítségével mindenki el tudjon igazodni a Velencei-tó térségének fő látványosságai, nevezetességei, kulturális értékei között, átláthatóvá váljanak a lehetőségek, érdekességek az ide látogató számára. Segítségével, bárki, aki leszáll a vasútállomáson vagy megáll bármelyik pihenőnél, láthatja, mi az, amit a tó körül érdemes megnézni.

Nem csak papíron

Számos helyszínen megtalálható lesz a térkép, de természetesen online, kinagyítható módon is elérhetővé tette oldalán a Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület a kinagyítható, letölthető digitális változatot – tette hozzá az egyesület munkatársa, ahogy azt is: ha valaki papír alapon találkozik vele, de nem akarja azt magával vinni, akkor a rajta található QR-kód segítségével is letöltheti magának a mobiltelefonjára. De itt is elérhető a térkép pdf formátumban.

 

További tervek

Az egyesület tervei között szerepel, hogy a későbbiekben további fejlesztésekkel, látványosságokkal frissítik a térképet. - Minden évben aktualizáljuk majd, de ebben a fejlesztési ciklusban kizárólag online verzióban. A papír alapú most kerül ki a helyszínekre, az nem változik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában