Egy magyar gimnazista nagyszerű kalandja

3 órája

Magyar zászló leng az Északi-sarkon!

A 28 évvel ezelőtt Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat országszerte iskolák fenntartója is. Az egyik fővárosi baptista gimnázium tanulója minap történelmi tettet hajtott végre.

Tihanyi Tamás

Varga Levente nemzetközi csapattal érte el a Föld legészakibb pontját

Fotó: Roszatom

Augusztus 17-én elérte az Északi-sarkot a Tudás jégtörője név alatt futó expedíció magyar résztvevője, Varga Levente, a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium 15 éves tanulója, aki kitűzte a nemzeti lobogót. Most először lobog magyar zászló a Föld legészakibb pontján! Az oktatási intézmény 9. osztályos kitűnő tanulója műholdas kapcsolaton át – az Index beszámolója szerint – elmondta: hatalmas büszkeség töltötte el, amikor látta a magyar nemzeti zászlót lobogni az Északi-sarkon. „Életre szóló élmény volt eljutni a Föld legészakibb pontjára, az út során rengeteg új barátra tettem szert, nagyon jó és befogadó a társaság.”

Varga Levente Murmanszk kikötőjéből indult el élete expedíciójára
Fotó: Varga Levente közösségi oldala

A Roszatom támogatásával először indult külföldi fiatalok, közöttük a magyar diák részvételével expedíció augusztus 13-án az Északi-sarkra. A Tudás jégtörője elnevezésű projektben a fogadó Oroszország fiataljai mellett számos ország, köztük Magyarország képviselője vesz részt. A külföldiek közül többen is hazájukból elsőként jutottak el így az Északi-sarkra, ahol kitűzték országuk zászlaját. A Tudás jégtörője projekt célja a természettudományok és az atomenergiával kapcsolatos technológiák népszerűsítése, a tehetséges gyerekek felkutatása és támogatása, képességeik fejlesztése és pályaorientációja. A Tudás jégtörője sarkvidéki expedíció az orosz atomjégtörő-flotta fennállásának 65. évfordulója alkalmából vált az idén nemzetközivé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában