2 órája
Recept Hokkaido tökkel: leves és rizottó a Velencei Tökudvar háziasszonyától
Hokkaido tökből leves és rizottó – Dóczi Tamara, a Velencei Tökudvarháziasszonya elárulja, melyek a család kedvenc őszi tápláló tökös ételei. Íme a recept Hokkaido-val.
Az egyik legkedveltebb őszi alapanyag a tök
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap
Az őszi szezon kedvelt tápláló növénye a sütőtök, melynek egyik ismert fajtája a Hokkaido. Dóczi Tamara, a Velencei Tökudvar háziasszonya elárulta kedvenc Hokkaido receptjeit:
- A leveshez Hokkaido tök, fokhagyma, paradicsom, só kell, s ha van kápia paprika, az a legjobb hozzá. Ki szoktam szedni a Hokkaido tök belsejét, olívaolajjal megkenem, beleteszem a fokhagymát, paradicsomot, paprikát összevágva, ráfordítom a tetejét, és úgy sütöm meg. Ha teljesen megsült, akkor szedem ki a húsát a héjából. Leturmixolom az egészet, egy kis tejszínnel, keményítővel besűrítem, és szalonnapörcöt szoktunk rátenni. És kész is a leves.
Ugyanez az alapja a rizottónak is, amelyhez kerekszemű rizs szükséges.
- Ugyanígy elkészítem, megsütöm a tököt, leturmixolom, és amikor a rizst megpirítom vajon, közben a sütőtöklevest meregetem rá. S ahogy szívja fel a rizs, mindig rakom rá a következő merőkanállal. Ebből lesz a sűrű, finom rizottó, amit sajttal, szalonnadarabokkal tálalok.