Őszi tökös ételek

2 órája

Recept Hokkaido tökkel: leves és rizottó a Velencei Tökudvar háziasszonyától

Hokkaido tökből leves és rizottó – Dóczi Tamara, a Velencei Tökudvarháziasszonya elárulja, melyek a család kedvenc őszi tápláló tökös ételei.  Íme a recept Hokkaido-val.

S. Töttő Rita

Az egyik legkedveltebb őszi alapanyag a tök

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az őszi szezon kedvelt tápláló növénye a sütőtök, melynek egyik ismert fajtája a Hokkaido. Dóczi Tamara, a Velencei Tökudvar háziasszonya elárulta kedvenc Hokkaido receptjeit:

- A leveshez Hokkaido tök, fokhagyma, paradicsom, só kell, s ha van kápia paprika, az a legjobb hozzá. Ki szoktam szedni a Hokkaido tök belsejét, olívaolajjal megkenem, beleteszem a fokhagymát, paradicsomot, paprikát összevágva, ráfordítom a tetejét, és úgy sütöm meg. Ha teljesen megsült, akkor szedem ki a húsát a héjából. Leturmixolom az egészet, egy kis tejszínnel, keményítővel besűrítem, és szalonnapörcöt szoktunk rátenni. És kész is a leves.

Ugyanez az alapja a rizottónak is, amelyhez kerekszemű rizs szükséges.

- Ugyanígy elkészítem, megsütöm a tököt, leturmixolom, és amikor a rizst megpirítom vajon, közben a sütőtöklevest meregetem rá. S ahogy szívja fel a rizs, mindig rakom rá a következő merőkanállal. Ebből lesz a sűrű, finom rizottó, amit sajttal, szalonnadarabokkal tálalok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában