Koronavírus Fejérben

2020.10.28. 07:30

A koronavírus-járvány jelentősen átalakította vásárlási szokásainkat

Kevesebb időt töltünk az élelmiszerboltokban, és céltudatosabban vásárolunk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe jól mutatja: ugyan valamelyest visszarendeződtek a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokásaink, de bizonyos változások megmaradtak.

V. Varga József, FMH

Céltudatosabban érkezünk a vásárlások helyére Fotó: Pesti Tamás

A kamara által megkérdezett élelmiszer-kereskedő kamarai tagok visszajelzése alapján általánosságban elmondható, hogy vásárlási szokásaink – köztük a vásárlások száma, a vásárlói kosár nagysága és összetétele – lassan, de nagyjából visszaálltak a veszélyhelyzet előtti állapotra, azonban a forgalom még elmarad az előző év azonos időszakához képest.

A fogyasztók vásárlási szokásai a koronavírus-helyzet kialakulását követően jelentősen átalakultak – áll az agrárkamara jelentésében. Mindezt befolyásolta a vásárlási időkorlát akkori bevezetése, valamint megváltozott a vásárlások helyszíne is. Mindebből adódóan komoly arányeltolódásokat tapasztalhattak meg a kiskereskedelmi forgalomban. A járvány első hullámában csökkent a vásárlások száma, heti eloszlása, változott a kosár összetétele, ugyanakkor nőtt az értéke, de összességében csökkent a forgalom. Nőtt a tartós élelmiszerek aránya, és csökkent a magasabb fogyasztói áron kínált termékek kereslete. A lédig áruk iránti kereslet jelentősen eltolódott a csomagolt termékek felé. Csökkent a kisebb kiszerelésű termékek kereslete, nőtt viszont a magasabb feldolgozási szintű vagy konyhakész áruk iránti kereslet.

Céltudatosabban érkezünk a vásárlások helyére Fotó: Pesti Tamás

Jelenleg az élelmiszerbolti vásárlásokkal kapcsolatban elmondható, hogy rövidült a belépés és a fizetés között eltelt idő, és csökkent az úgynevezett impulzusválasztások száma. A korábbinál többen vásárolnak rutinszerűbben, tervezettebben – sokan listával a kezükben –, a sorok közötti „sétálgatás és nézelődés” szinte teljesen megszűnt. A vásárlások száma továbbra is elmarad az előző években megszokotthoz képest, de a vásárlói kosár értéke általában magasabb a bázisidőszakénál. A tavaszi trendhez képest gyakorlatilag megszűnt a hosszabb eltarthatóságú élelmiszerek előnyben részesítése. Érdekesség, hogy mivel a tavasz végi, nyár eleji időszaknál kevesebben dolgoznak home office-ban, újbóli munkába járásuk, illetve az iskolák újranyitása például az áruházi szendvicseladásokban is érzékelhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában