Frissen Fejérből

2021.06.30. 11:30

Iváncsai gazdasági övezet: döntöttek

Megjelent a kormányrendelet az Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén megvalósuló különleges gazdasági övezettel kapcsolatban. Az ellenzék aggódik Dunaújváros miatt.

Baráth Eszter

Iváncsán nem idegen az ipari környezet; most épül az ipari park

Fotó: illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hétfő este jelent meg az a kormányrendelet, melyben a kormány kijelöli Iváncsa és Rácalmás területén a Duna-mente – Fejér megye elnevezésű különleges gazdasági övezetet. A rendelet szerint Iváncsa külterületén nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás jön létre: ez az ipari park. Erről a döntésről a közigazgatási hatósági ügyek nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvántartásáról szóló rendeletben, valamint az imént idézett, ominózus kormányrendelet módosításáról szóló rendeletben határoztak.

A Rácalmás közigazgatási területén található, a Hankook Tire Magyarország Kft. beruházásával összefüggő munkálatokat a rendelet ugyancsak nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként jelölte meg. A beruházással közvetlenebbül érintett települések között van még Adony és Kulcs önkormányzata is.

Iváncsán nem idegen az ipari környezet; most épül az ipari park
Fotó: illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ellenzék aggódik a különleges gazdasági övezet miatt. A Demokratikus Koalíció közösségi oldalán Ráczné Földi Judit tartott sajtótájékoztatót „Újabb ellenzéki várost büntet a kormány” címmel. Aggodalmának oka, hogy a Hankooktól eddig Dunaújvárosba érkező iparűzési adó az övezet létrejöttét követően Fejér megye önkormányzatához érkezik majd – és onnan osztják el azt. A DK az önkormányzatok megsegítésére tett ígéretet.

Sajtótájékoztatót tartott Dunaújváros jobbikos polgármestere, Pintér Tamás és a szintén jobbikos Kálló Gergely parlamenti képviselő is. A polgármester szerint Dunaújvárost a rendelettel kirabolták. Kálló a rácalmási és az iváncsai lakosok miatt aggódott, hogy vajon tudják-e, hogy az iparűzési adót a polgármesterek átadták Székesfehérvárnak, ahol majd a visszaosztásról döntenek. Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társ­elnökeként azt kérte, a kormány vonja vissza a gazdasági övezetre vonatkozó rendeletet.

Molnár Krisztián, a Fe­jér Megyei Közgyűlés elnöke korábban hangsúlyozta, a különleges gazdasági övezet létrehozására irányuló rendelet szerint megyei jogú város – így Dunaújváros – nem lehet ilyen övezet része. Néhány nappal ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lapunknak így fogalmazott: „Senki nem vesz el a várostól semmit. Dunaújvárost semmi kár nem éri, mert nem az történt, hogy oda került volna egy beruházás és az máshova ment; ez a beruházás nem akart oda menni.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában