Májusra kiköltözhetnek

2022.01.09. 07:00

Kezdődhet a Depónia hulladékválogatójának próbaüzeme

A jövő héten kezdődhet a két, csúcstechnikát képviselő hulladékválogató-mű próbaüzeme Csalán. A tervek szerint májusra a Depónia kiköltözik a belváros szomszédságából.

Házi Péter

A Közép-Duna Vidéki Hulladékgazdálkodási Társulás keretében épült meg az a két, csúcstechnikát képviselő válogatómű, amely 500 ezer ember évi 15 ezer tonnányi szelektív hulladékát kezeli és válogatja majd újrahasznosításra, s amelyek próbaüzeme a jövő héten kezdődik a csala-pénzverővölgyi telepen. Szükség is van rájuk, hiszen 2035-re az uniós cél az, hogy a lakosság által termelt hulladék mindössze tíz százaléka kerüljön véglegesen a lerakókba, a többi hasznosuljon

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint sokak számára ismert, a cél az, hogy a Depónia tevékenysége teljesen megszűnjön a fehérvári Sörház téren, s minden tevékenység a csala-pénzverővölgyi területre kerüljön. Mint Steigerwald Tibortól, a Depónia Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a kiköltözés több összetevős: az egyik szükséges rész, a járműjavító csarnok már 2020-ban megépült Csalán, de a gépjárművek karbantartása, a mosás, az autók irányítása és az irodai munka most még a Sörház téri ingatlanhoz köthető. Csalán jelenleg csak a hulladékkezeléssel kapcsolatos tevékenységek zajlanak. Az új irodaépület nagy erőkkel épül Csalán, befejezési határideje idén március, az ügyvezető becslése, terve szerint, mindennel együtt, májusban tudnak kiköltözni.

 

Mindezzel párhuzamosan zajlanak a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási társulás keretében tervezett fejlesztések is. Ennek részeként nagyjából tízhektáros területtel bővül a csalai komplexum, ami így közel 40 hektáros lesz. Ezen a plusz tíz hektáron épült fel két új válogatócsarnok. Az egyikben a vegyes hulladékot válogatják majd, a másikban a szelektíven gyűjtöttet. A beérkező vegyes hulladék esetében előválogatás történik, kiszedik belőle az égethető anyagokat, amelyek Adonyba kerülnek, ahol fűtőanyag válik belőlük. Ezt az alapanyagot cementgyárak, hőerőművek tudják végül hasznosítani.

 

A másik válogatóműbe a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási társulás teljes területéről kerül majd be a szelektív hulladék, itt tehát 500 ezer ember évi 15 ezer tonnányi szelektív hulladékát kell majd kezelni, s annak minél nagyobb részét újrahasznosítani. Ennek nyolcvan százalékát anyagában hasznosítják újra, s mintegy húsz százalékét pedig fűtőanyagként.

 

A vegyes hulladéknál teljes egészében gépi válogatás működik, a szelektív csarnokban pedig egy igen modern géplánc: először a papírt választják el a műanyagtól, valamint a mágnesezhető fémektől és az alumíniumtól, majd a gép a PET-palackokat is kiszedi és háromféle színre válogatja. Az utolsó fázisra marad a legkisebb munka, egy utólagos kézi válogatás, amikor a mosószeres, samponos flakonokat és a tetra pak dobozokat válogatják ki.

A cél az, hogy az évi 110-120 ezer tonnányi hulladék 75 százalékát sikerüljön újrahasznosítani

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amint Steigerwald Tibor elmondta, azzal számolnak, hogy a 2022-ben a Depónia által összegyűjtött 110-120 ezer tonna hulladéknak csak nagyjából negyede kerül lerakásra. Óriási fejlődést jelent mindez, hiszen öt éve ez az arány még nyolcvan százalék volt, tíz évvel ezelőtt pedig 93 százalék. A két válogató próbaüzeme egyébként január 10-én kezdődik és január végéig tart majd. Steigerwald Tibor azzal számol, hogy az új technológiához szükséges környezetvédelmi engedély beszerzésével együtt április 1-jétől teljes gőzzel működhet a két hipermodern létesítmény. A projekt kapcsán megépült egy új szociális és irodaépület is, ahol a hulladékszállító teljes fizikai állománya elfér, és a kulturált étkezés, tisztálkodás lehetőségeit is megteremtik.

 

Ugyancsak megépül egy teherautó-parkoló is, így a jelenleg a Sörház téren, a belváros szomszédságában parkoló kukásautók bázisa is a csalai lerakóhoz kerül, s ott egy speciális vízkezelő rendszer is kiépül, hogy a hulladék csurgalékleve se kerüljön ki a környezetbe.

 

Ugyancsak jó hír, hogy a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási társulás keretében a megyében hét új hulladékudvar épül, ahová a lakosság elhelyezheti speciális hulladékait. Az egyik ilyen Székesfehérváron, az Új Váralja soron, a Cerbona melletti területen lesz, de Móron, Agárdon és a Vertikál területein is kialakítanak ilyen udvarokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában