A társaság pozitív keresleti és eredményességi várakozásokkal tekint a második félévre

2 órája

Folytatódó javulás a Masterplast számaiban

Folytatódott a javuló tendencia a sárszentmihályi székhelyű Masterplastnál a második negyedévben. A piaci keresleti viszonyokat továbbra is a visszafogottság jellemezte, az iparági szereplők alacsony készletekkel dolgoztak, és általános volt a fogyasztók kiváró magatartása. A vállalat ebben a környezetben is növelni tudta árbevételét az előző negyedévhez képest, és megközelítette a bázisidőszak forgalmát.

V. Varga József

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója

Fotó: Masterplast

A Masterplast első féléves EBITDA nyeresége, tovább javulva, az alacsonyabb árbevétel szintek mellett is elérte a 2 millió eurót, ami 4,5 millió eurós javulást jelent a bázis eredményével összevetve. A társaság bizakodó, és az év második felében az eredményesség dinamikus javulását prognosztizálja, amelyet az Európa szerte beinduló épületenergetikai korszerűsítési programok és a normalizálódó makrókörnyezetben a keresleti oldal várható bővülése vetít előre.

– Az építőanyagok iránti igény jelenleg alacsony, de már folyamatosan bővülő keresletet látunk. A piac felfutásának előjelei már érzékelhetők és várakozásaink szerint folytatódik az általános javuló trend, a második félév során több termékünknél már élénk vevői igényekre számítunk – mondta el lapunknak Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója. – Eközben már megjelenik az Új Otthonfelújítási Program hatása, és európai szintéren is várhatók az épületenergetikai felújítási ösztönzők. Mindemellett dolgozunk egy saját kedvezményrendszer kialakításán is, a Hungarocell Felújítási Programban a hőszigetelő rendszert vásárlók egyszerűen és garantáltan részesedhetnek majd a hitelesített energiamegtakarítás (HEM) által biztosított anyagi előnyökből.

– A Masterplast az elmúlt éveket intenzív gyártásfejlesztésre fordította, a jelenleg megvalósítás alatt álló ásványgyapot gyártó üzemek egy növekvő és ismételten felpörgő piacra tudnak lépni 2025-ben. Ennek pozitív hatása az eredményességünkön is jelentős mértékben emelni fog, amellyel meg tudjuk hálálni a befektetőink folyamatos bizalmát. Úgy látom, az időzítésünk kiváló – tette hozzá Tibor Dávid.

Az első félévben továbbra is visszafogott maradt a kereslet az építőiparban. A sárszentmihályi székhelyű társaság piacain megfigyelhető volt egyfajta kettősség. Míg a nagyobb távolságokra is hatékonyan szállítható üvegszövet és tetőfólia termékek értékesítésében javuló eredmények mutatkoztak, addig az általánosan jellemző kiváró magatartás miatt a hőszigetelő anyagok eladása gyengébb teljesítményt ért el. Ez leginkább a legnagyobb súlyú belföldi értékesítés eredményeit fogta vissza, amiben az Új Otthonfelújítási Program későbbi indulása is szerepet játszott. Összességében a tavalyi második negyedéves bázishoz képest az árbevétel 9 százalékos csökkenés mellett 34,5 millió eurót ért el, míg kumuláltan a 67,2 millió eurós árbevétel 11 százalékos elmaradást mutat.

Amint megtudtuk: a visszafogott kereslet mellett a hőszigetelőanyag gyártóüzemek kapacitáskihasználtsága alacsony volt, ami az időközben termelésbe állt beruházások értékcsökkenésével együtt veszteséges működési eredményt okozott. Mindemellett a második negyedévben történt árfolyammozgások ezúttal kedvezőtlenek voltak a vállalat számára, a pénzügyi eredmény az előző negyedév pénzügyi nyereségét megközelítő veszteséget hozott a második negyedévben, mellyel a negyedéves adózott eredmény 1,7 millió euró veszteségen zárt.

A társaság jelentésében megjegyezte, hogy az első hat hónap 1,7 millió eurós adózott vesztesége jelentős javulás az egy évvel korábbi időszak 9,3 millió eurós adózott veszteségéhez képest, és a második félévben a javuló piaci keresleti és eredményességi trendvárakozások mellett ezen a soron is pozitív fordulatot vár. A vállalat pénzgazdálkodása és működő tőke menedzsmentje biztosítja a társaság stabil működését és növekedését.

Erősíti a társaság kilátásait az innovatív moduláris épületelemgyártó üzletág, amelynek magas készültségi fokú épületeire egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a beruházók részéről. A Masterplast Modulhouse Kft. egy gyártócsarnokhoz kapcsolódó irodaépület kivitelezésével egy újabb sikeres mintaprojektet teljesített. és a második félévben két további minta lakóépület telepítését, valamint az első nagyobb piaci megrendelések megszerzését célozta meg. Jelenleg a társaság több partnerrel tárgyal a Munkásszállások a versenyszférában programba való bekapcsolódásról, és a pályázatok előkészítéséről.

A Masterplast folyamatban lévő két nagyberuházása, a társbefektetők bevonásával létesülő ásványi alapú szigetelőanyag gyárépítési projektek haladása az előzetes tervek szerint alakult. Májusban a szerencsi üveggyapot gyárban tartott bokréta-ünnepség jelezte, hogy a projekt az építkezési szakaszának végéhez közelít, és a nyár folyamán elindult a gyártási technológia telepítése is. Miközben Halmajugrán a kőzetgyapot gyár telephelyén a földmunkák kezdődtek el, mialatt a tervezőasztalokon a beruházás megvalósításának részletei véglegesedtek.

LEÁNYVÁLLALATOK A RÉGIÓ TÍZ ORSZÁGÁBAN

Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a legnagyobb magyar tulajdoni hátterű hőszigetelőanyag gyártóvállalat, a társaság árbevétele 2023-ban 145,2 millió euró volt. A társaság a kelet-közép-európai régió 10 országában saját leányvállalataival biztosítja a közvetlen piaci jelenlétet, és export tevékenysége révén az európai országok többségében forgalmazza termékeit. Tevékenységével hozzájárul az épületek energiafogyasztásának és széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez, a fenntartható-energiahatékony épületállomány létrejöttéhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!