Bulvár-celeb

2 órája

Még annál is ártalmasabbak a mesterséges édesítőszerek, mint gondoltuk

Pusztító tulajdonságuk derült ki a mesterséges édesítőnek, az egyik legismertebb szerrel van gond.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nicoleta Ionescu

Kiderült, hogy a szukralóz egy rendkívül ellenálló molekula, így sem az ember, sem a mikroorganizmusok nem tudják lebontani. Emiatt rengeteg kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy a szukralóz hogyan hat a környezetre, és befolyásolja-e a mikrobiális közösségeket

– idézi a Science Alert tudományos portál Tracey Schafert, a Floridai Egyetem munkatársát - tette közzé az Origo.

A vízi tápláléklánc összeomlását is előidézheti a mesterséges édesítőszer

A kutatócsoport a floridai Marinelandban édesvízből és brakkvízből (vagyis félsós vízből) gyűjtött mintákat, és laboratóriumi körülmények között különböző szukralóz-koncentrációknak tették ki őket. A cianobaktériumok és kovamoszatok mintáit öt napon keresztül elemezték, és kiderült,  hogy a mesterséges édesítőszer egyértelműen hatással volt ezekre az élőlényekre.

A kontrollcsoportokhoz képest a cianobaktérium-koncentrációk az édesvízben megnőttek, amikor szukralóznak tették ki őket, a brakkvízben pedig valósággal kilőtt a számuk, amit aztán drámai összeomlás követett.

Ami a kovamoszatokat illeti, az édes- és a brakkvizekben a szukralóz hozzáadása után a populációk csökkenése volt az általános tendencia. A kutatók szerint ez a káros hatás különösen az édesvizekben volt látványos.

Fennáll a lehetősége annak, hogy az édesvízi mikrobaközösségek a szukralózt összetévesztik egy fontos tápanyaggal, egy olyan cukorral, amely kifejezetten hasznos a számukra

- mondta Amelia Westmoreland kémikus, a Floridai Egyetem munkatársa.

Bár a tanulmány nem részletezi a hosszú távú hatásokat, nyilvánvaló, hogy a természetes ökoszisztémák kényes egyensúlya felborulhat, attól függően, hogy mennyi szukralóz kerül szennyvízzel a környezetbe.

A kovamoszatok esetében fennáll a veszélye annak, hogy a populációk teljesen eltűnnek. A kovamoszatok az óceán legfontosabb elsődleges termelői, és létfontosságú szabályozói a szén- és oxigén körforgásnak.

Hanyatlásuk jelentős hatással lehet a teljes táplálékláncra.

Tovább kell vizsgálni a mesterséges édesítők környezetre gyakorolt hatását
Egyes tanulmányok szerint a szukralóz zavarhatja a bélbaktériumokat és akár a DNS-t is károsíthatja. A mostani volt az első alkalom, hogy a cukorpótló környezetre gyakorolt hatásait vizsgálták.

Úgy gondolom, hogy ez a kutatás egy jó kezdeti lépés volt annak vizsgálatához, hogy a szukralóz hogyan hathat a vízi életközösségekre, és remélhetőleg további kutatómunkákat indít el”

- mondja Schafer.
Az eredményeket az Environmental Monitoring and Assessment című tudományos folyóiratban ismertették a tudósok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!