Élethű termelési környezet a cél

2018.04.20. 07:00

A tervezett ütemben halad a robottechnikai labor létrehozása

„A szubtraktív részen vagyunk túl” – mondta Györök György dékán

Sági Zoltán

A székesfehérvári iparban számos helyen használnak robotot, a következő években több száz érkezhet „melléjük”

Fotó: FMH

Két napja, április 18-án jelent meg a Bruegel nevű belga elemző központ legfrissebb jelentése a robotizáció várható uniós hatásairól. A tanulmány feketén-fehéren kimondja: a következő évek jelentős átrendeződést hoznak a munkaerőpiacon, amelynek nyertesei azok lesznek, akik a robottechnológiával időközben meghitt ismeretségbe kerültek. Az elemzés szerint, ezer munkásra vetítve, egy robot munkába állítása átlagosan 0,2 százalékkal csökkenti majd a foglalkoztatási rátát – elsősorban az alacsonyabb végzettségűek, és sajátlagosan a férfiak körében. Természetesen nem kell mindenkinek robotokat programoznia a jövőben sem, de a „kollaboratív tér” kifejezést jó, ha megjegyezzük. A jövő munkahelyein együtt fog dolgozni ember és gép – nem árt hát, ha idejében elkezdünk ismerkedni egymással.

Hármas együttműködés

2018. február 12-én robottechnikai labor létrehozását jelentette be tripartit együttműködésben Székesfehérvár önkormányzata, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Hanon Systems Hungary Kft.. Közben eltelt majd negyed év, és a tervezett szeptemberi átadásig már csak négy hónap van hátra. Lapunk a projekt jelen állásáról a terepen készített pillanatfelvételt.

- Karikó Zsolt, a Hanon ügyvezető igazgatja megkeresett, hogy sok száz robotot fognak venni, de ehhez szakemberek kellenek, olyanok, akik tudják a robotokat programozni, instruálni, rendszerbe szervezni. Kibontakozott a hármas együttműködés gondolata, amelyet a polgármester is támogatott. Adott 55 millió forintot a labor megépítésére, a Hanon két robotot a labor berendezésére, mi pedig egy harmadik robotot, helyiséget, műszaki személyzetet, és oktatókat – vázolta föl a kiinduló állapotot Györök György dékán.

Most vagyunk a nullán

Az egyetem által biztosított két helyiség a főépület földszintjén helyezkedik el. A Budai út 45. előtt elsétálók zöme nem is sejti, hogy a kerítésen belül, a közel száz éves épület bal szárnyának alsó ablakai mögött svájci és német robotok a legmodernebb gyártósori működéseket szimulálják. Majd szeptembertől – mert egyelőre még csak ott tartunk, hogy – a műszaki emberek elkezdték lebontani a meglévő helységeket, és most vagyunk a nullán – mondja a dékán annak a tudósembernek a rezzenéstelen egyenességével, aki tisztában van vele: a nulla az egy pozitív, egész szám.

A helyiségek tehát ki vannak csomagolva, a homokig le van csupaszítva minden, de így is kell, hiszen a robotok súlya speciális alapozást igényel, különös tekintettel a termek alatt található régi, boltíves pincékre. – 10 centi vastag vasalt beton, és kazánlemez – biccent Györök György. – Most kezdődhet a tervezés és a kivitelezés. A szubtraktív részen vagyunk túl, innentől jön a látványosabb ütem, az építkezés, a növekedés –.

A székesfehérvári iparban számos helyen használnak robotot, a következő években több száz érkezhet „melléjük”
Fotós: FMH

Mint megtudtuk első közelítésben a robottechnikai központ létrehozása a cél, de ez később önálló tanszékké nőheti ki magát. Ami nem annyira látványos, de annál fontosabb, hogy már tart a leendő képzők képzése. Az egyetem létrehozott egy stábot azokból, akik előképzettségük révén alkalmasak robottechnikát oktatni, ám még nekik is tanulniuk kell előbb, hogy aztán szeptembertől bekapcsolódhassanak a graduális és a posztgraduális képzésekbe.

A robotok már szállításra készek

Pár szó erejéig sikerült telefonvégre kapnunk Karikó Zsoltot, a Hanon Systems Hungary ügyvezetőjét, akitől megtudtuk, a felkínált két robot, egy ABB és egy KUKA, már ott pihen náluk az Aszalvölgyi úton, szállításra előkészítve, de az építkezések ütemezésére való tekintettel előreláthatólag csak a nyár végén foglalhatják el „egyetemi pozíciójukat”. Az ügyvezető megerősítette, a következő években több hullámban, a jelenlegi, nagyjából 50 mellé még több száz robot érkezik majd a koreai tulajdonú cég székesfehérvári gyártóhelyére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában