Egység született a sokféleségből

2018.05.31. 12:30

Második alkalommal rendezték meg a Szivárvány Fesztivált Dinnyésen

Pénteken reggel kilenckor, a szűnni nem akaró zápor elől a Dinnyési Templomkert fedett színpadára húzódva a sajtó még csak találgatta, történik-e aznap egyáltalán bármi megörökítésre méltó azokon a deszkákon.

Sági Zoltán

A mezőföldi táncban nevelők és diákok együtt szerepeltek

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Bár az ország minden részéből folyamatosan érkező kisbuszok apránként megtöltötték a parkolót, a gyerekcsapatok kiszállva rögtön eltűntek valamelyik épület óvó fedezékében, így hosszú ideig eseménytelenül szaladt az idő. A megnyitó tervezett időpontjában Tóth István polgármester is feltűnt kis időre, hogy jelenlétével a fesztiválnap indulását megtámogassa, a sűrű zápor azonban rá sem volt tekintettel.

A rendezvény három fő szervezője, Sikó Sebastian Jerzy jelenlegi, és Márhoffer István, a Fejér Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI volt pedagógusa, továbbá Nánási Zsófia projektkoordinátor mindent megtett, hogy az események mielőbb visszazökkenjenek a tervezett kerékvágásba. Végül természetesen minden jóra fordult, és az ország távoli részeiből érkezett szakiskolás és speciális nevelési igényű diákok a zsűri elé állva előadhatták produkcióikat a Dinnyési Templomkert színpadán. Az előadásokon látszott a készület, a sok befektetett munka – azt pedig igazán felemelő volt figyelni, ahogyan a nem éppen átlagos gyerekek részt vettek egymás sikerében, örömében, ahogyan szinte együtt lélegeztek a színpad varázsától áthatva.

A mezőföldi táncban nevelők és diákok együtt szerepeltek
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A Szivárvány Fesztivál célja, mint Sikó Sebastian Jerzytől megtudtuk, az, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek az „átlagos” iskolákban tanuló diákokkal közösen jussanak élményekhez, csökkentve ezzel az őket érő negatív, szegregációs hatásokat. Az első Szivárvány Fesztivált tavaly rendezték meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, amelynek akkor nagy sikere volt, és sok megkeresést kaptak a szervezők a folytatás után érdeklődve. Márhoffer István, a fesztivál történetét felvázolva, elmondta még, hogy annak közvetlen elődje Velencén a Speciális Szakiskolák Országos Kulturális Fesztiválja volt. Az ötletet azonban, hogy többnapos rendezvényre volna szükség, az egri Nonverbális Fesztivál adta, amelyről a pozitív tapasztalatokat a velencei gyermek­otthon részt vevő diákjai és Sikó Sebastian Jerzy hozták el magukkal. Ennek nyomán az idei Szivárvány Fesztivál már az egész hétvégét megtöltötte programokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában