Fejér évfordulós emlékei

9 órája

Emlékek a múltból: strandidő és távbeszélő-állomások

Lapszemle a múltból – így is nevezhetnénk dióhéjban rovatunkat, amikor a régebbi írásainkat olvasva rábukkanunk egy-egy érdekesebbre. Ezek azok az emlékek, amelyek olykor ennyi idő távlatából megmosolyogtatóak is lehetnek.

Kecskés Zoltán

Életkép a fehérvári strandról 1984 júliusában.

Fotó: FMH/Archív

Ha végre itt a nyár  

1984. július közepét írunk. A hamisítatlan strandidő megérkezése már a hét közben is zsúfoltságot teremtett megyénk legkedveltebb idegenforgalmi helyein, a szombati és vasárnapi pihenőnapokon pedig - elsősorban a velencei-tavi üdülőkörzetben - forró sikerű, telt házat vártak a vendéglátók, ami aztán be is jött: 

„A kánikula, s ezzel együtt a Velencei-tó vizének 26 fokra való felmelegedése telt házat teremtett a külföldi turisták körében különösen népszerű szálláshelyen. A velencei-tavi üdülőkörzet strandjai egyébként az idei nyár eddigi legnagyobb csúcsforgalmára készültek fel a hétvégére. A tópartot szombaton és vasárnap mintegy százezer fürdővendég kereste fel.”

Enyhült a telefonínség

Ma az okostelefonok világában eléggé furcsának is hangozhat ez a cím, pedig tényleg igaz. Már harminc esztendeje annak, hogy új távbeszélő-állomásokat adtak át Mezőföld szívében, Sárbogárdon, így rövid idő alatt megduplázódott a telefonok száma.  Számolt be a Hírlap anno a címoldalán:

„Még nincs messze az az idő, amikor Sárbogárdot csupán kézikapcsolás révén lehetett telefonon felhívni. Ez tovább növelte - a több szempontból - amúgy is rossz helyzetben levő település hátrányát. Mintegy másfél éve aztán - legalábbis bogárdi viszonylatokban - nagy előrelépés történt azzal, hogy üzembe helyezték a crossbar rendszerű központot, és közvetlenül hívhatókká váltak a sárbogárdi telefonelőfizetők. Ekkor nyílt meg a lehetőség 850 új állomás bekapcsolására is.” 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában