„NEVÜNK ÉS SZÍVÜNK TÖRETLENÜL ÖSSZEKÖT!”

2018.06.26. 10:30

Keresztúrról Keresztúrra! – Az összetartozás öröme a mindennapokban

A Keresztúr elnevezés azon helységek nevének utótagjaként szerepel, ahol a templomot a szent kereszt tiszteletére szentelték. A Kereszt és az Úr kifejezés olvadt egy szóvá.

V. Varga József

A díszes népviseletet öltött ifjak Erdélyből, Székelykeresztúrról érkeztek Sárkeresztúrra

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A magyarság minden tagja ugyanolyan fontos és egyenértékű polgára a közösségnek – fejtette ki lapunknak Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Keresztúr nevű települések 19. nemzetközi találkozóján.

Amint hangsúlyozta: örömteli megtapasztalni, hogy az összetartozás a mindennapokban is érvényesül a Kárpát-medencében, és az elmúlt években a nemzetegyesítésért végzett sok munka egyre több „gyümölcsöt hoz”. A kapcsolatépítés folyamatos az anyaország és az elszakított országrészek települései között, miközben a Keresztúr nevű városok és falvak csaknem két évtizede hitet tettek egymás mellett, mert a nevük és a szívük is összeköti őket.

Csutiné Turi Ibolya, a vendéglátó falu polgármestere a Keresztúrok üzenetértékű lelki összetartozását, magyarságtudatát emelte ki a találkozó szombati napján való találkozásunkkor; Kovács József, a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének elnöke pedig bejelentette, hogy jövőre, a jubileumi, 20. randevúnak Balatonkeresztúr lesz majd a házigazdája.

A díszes népviseletet öltött ifjak Erdélyből, Székelykeresztúrról érkeztek
Sárkeresztúrra
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A települések művészeti csoportjai mindkét nap zajos sikerrel mutatkoztak be, s a résztvevők ugyancsak a dicséret hangján szóltak a Sárkeresztúron életre hívott első néptáncos találkozó fergeteges produkcióiról. A helyi Kacifánt Néptánc Egyesület Sárkeresztúri lakodalmasa mintegy ősbemutatóként szolgált, az Apostol zenekar nosztalgia koncertje és Dolhai Attila operett és musical

világutazása pedig „mindent vitt”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában