18 hónap alatt húzzák fel

2018.10.09. 22:08

Aréna 25 milliárdból – Ha lesz kormányzati forrás, felépül a multifunkciós csarnok

A tervek már korábban elkészültek, azonban már az is biztos, hogy a Market Zrt. építheti fel Székesfehérvár multifunkciós csarnokát. Feltéve, ha meglesz a kormányzati forrás a beruházásra.

Ferencz Balázs

Kedden nyilvánosságra hozta a város önkormányzata, hogy a meghívásos közbeszerzés nyertese a Market Építő Zrt, mely kivitelező 25,75 milliárd forintos beruházás keretében építheti fel az Alba Arénát, a multifunkcionális sport- és rendezvénycsaronokot, valamint a környező úthálózatot.

Forrás: ÖKK

Belátható időn belül impozáns, jéglencsére hasonlító építmény fogadhatja a Budapest irányából Székesfehérvárra érkezőket, amennyiben központi forrás nyílik rá, indulhat az Alba Aréna építése.

Székesfehérvár képviselőtestülete szeptember 14-én, zárt ülésen döntött a Budai út mellé tervezett multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok kivitelezését, illetve közutak tervezését és kivitelezését végző társaság kilétéről, de a meghívásos közbeszerzési eljárás végeredményét csak most közölhették. A nyertes végül a Market Építő Zrt. lett, míg a nettó vállalkozói díj 25,75 milliárd forint.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy az első kapavágástól számítva 18 hónap alatt épülhet fel a jégalapú, vagyis elsősorban a jeges sportokat kiszolgáló csarnok.

Kedden nyilvánosságra hozta a város önkormányzata, hogy a meghívásos közbeszerzés nyertese a Market Építő Zrt, mely kivitelező 25,75 milliárd forintos beruházás keretében építheti fel az Alba Arénát, a multifunkcionális sport- és rendezvénycsaronokot, valamint a környező úthálózatot.
Fotó: ÖKK

–A vállalkozói díj ismeretében fordult ismét a kormányhoz a város, hiszen az előzetes megállapodás szerint teljes egészében állami finanszírozással, a Modern Városok program keretében szeretnénk megvalósítani a multifunkcionális csarnokot – fogalmazott a polgármester. – Úgynevezett feltételes közbeszerzési eljárást folytattunk le, ami azt jelenti, hogy pozitív kormányzati döntés esetén lép hatályba a szerződés. Ha esetleg a kormány azt mondja, hogy a műszaki tartalom csökkentésével próbáljuk levinni a költségeket, azt tudomásul véve a város azt a munkát is el fogja végezni. Azt gondoljuk azonban, hogy alapvetően ez a csarnok lenne ideális – vélekedett Cser-Palkovics András.

6371 nézőt tudna befogadni a jégverem mintájára épült, félig a földbe süllyesztett csarnok. A négyszintes arénának négy bejárata lesz, a nézők az épületbe lépve rögtön átlátják a katlanszerű kialakítású csarnokot. A jégalapú játéktér minimálisan 4 óra alatt átépíthető más sportágak küzdőterévé, vagy éppen vásártérré. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás a Modern Városok Program keretében valósulna meg. A területet már megvette a város, s elkészítette a komplett építési engedélyezési tervdokumentációt.

Az Alba Aréna játéktere és lelátói a földszint alatt lennének
Fotó: ÖKK

A közbeszerzési eljárás végeredményének kihirdetésével egy időben Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy csak 2019-ben 135 milliárd forint érkezik a 23 megyei jogú városhoz a Modern Városok Program keretében. A támogatás nagy hangsúlyt helyez a kulturális, a helyi lakosság komfortérzetét javító, oktatási, gazdaságélénkítő, egészségügyi-, turisztikai, és sportcélú beruházásokra. Vagyis van rá esély, hogy hamarosan megkezdődik a kivitelezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában