Okos városok

2018.12.18. 07:05

Egy átkelő, amelyik jelez, ha gyalogos jön – Okoszebra Fehérváron

Okoszebrát adtak át hétfő délután a Horváth István és a Gyümölcs utca kereszteződésében. Tapasztalatok szerint jelentősen növeli a gépjárművezetők megállási hajlandóságát.

Borsányi Bea

Ha a szenzorok között halad át a gyalogos, a zebrán villogni kezdenek a LED prizmák

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az okoszebra jól illeszkedik az elmúlt hetek Okos város megoldásaiba – mondta el Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, azért esett pont erre az átkelőre a választás, mert a város egyik legforgalmasabb szakaszán található. Az elmúlt három évben öt baleset történt itt, ebből egy súlyos kimenetelű volt. A SafeCross okoszebra a Generali a Biztonságért Alapítványnak köszönhetően valósult meg.

Ha a szenzorok között halad át a gyalogos, a zebrán villogni kezdenek a LED prizmák
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Idén tíz okoszebrát alakítanak ki országszerte, ezek egyikét városunkban. Mit tud az átkelő? Az útburkolatban elhelyezett LED prizmák segítségével villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a zebrán éppen áthaladó gyalogosokra. A gyalogosok áthaladását az út két szélén, az útpadkától megfelelő távolságban elhelyezett, oszlopokra szerelt szenzorok érzékelik, így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. Debreceni tapasztalatok azt mutatják, hogy míg korábban az autósok 55 százaléka állt csak meg a gyalogátkelőnél, addig az okoszebra bevezetése után két hónappal már 76 százalékuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában