a liget üzenete a jövőről szól

2019.04.16. 07:05

Japán díszcseresznye lett a Jávor Ottó tér első fája Fehérváron

Hétfőn reggel a Jávor Ottó téren elültették az első „Születésfát”. A kezdeményezést még tavaly hagyta jóvá a közgyűlés, az elsőként elültetett fa is a 2018-ban születetteket képviseli a téren.

Sági Zoltán

Cser-Palkovics András (hátul) és Kovács Béla Sándor kivette a részét a faültetés munkálataiból

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Közel 3 méter magas japán díszcseresznye a hétfőn elsőként elültetett Születésfa, amelyet a jövőben 14 másik követ, azaz 2033-ig minden esztendőben egy újabb fával gazdagodik a Jávor Ottó tér flórája. Az eleve többfunkciósra tervezett téren a Jávor Ottó emlékkő, a Katyni emlékkereszt és a Corpus Hungaricum emlékművei mellett a Születésfákból kialakuló liget üzenete a jövőről szól; ráadásul a tegnap elültetett és még ültetendő újabb fák jövőbeni sorsa jó fokmérője lehet a városlakók tényleges felelősségvállalásának a következő nemzedékek iránt.

Cser-Palkovics András (hátul) és Kovács Béla Sándor kivette a részét a faültetés munkálataiból
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen az ötletadó családügyi tanácsnok végül nem jelent meg, de ott volt Cser-Palkovics András polgármester és Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő. A polgármester a megújult tér egészének méltatása után köszönetet mondott a Városgondnokságnak a faültetéshez kapcsolódó kertészeti feladatok kivitelezéséért, majd így folytatta:

– Ma minden fa elültetésének nagy szerepe van, de e fa elültetésének szerepe többes, hiszen ez a fa jelképez egy olyan várost is, amit szeretnek a fiatalok. – A városrész képviselője a legelső bibliai parancspárt idézve megjegyezte: a nyugati kultúra sajnos hajlamosabbnak mutatkozik uralma alá hajtani a földet, mint benépesíteni azt.

Egy Hajdúságból ideszármazott fiatal anyuka is jelen volt a faültetésnél kisfiával, a tavaly júliusban született Andrással, aki a babakocsiból elégedett nyugalommal szemlélte az eseményeket. Az édesanya, aki egyébként környezetmérnök, elmondta, szívesen telepedett le Fehérváron, mely zöldterületeinek mérete miatt is vonzó volt számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában