Mindenki intézze el odahaza!

2019.07.19. 07:02

A jövőben nem lehet külföldi szennyvíziszapot behozni Magyarországra

A kormány döntése értelmében, ahogy azt a cikkünk végén olvashatják, a jövőben nem lehet külföldi szennyvíziszapot behozni Magyarországra.

Majer Tamás

20190626. zámolyi úti téglagyár. Szenyyvíziszap lerakó. szuperföld előállító telep. Székesfehérvár. Nagy Norbert. Fejér megyei hírlap. horváth sándor ügyvezető

Ez értelemszerűen azt is jelenti, hogy a Fehérvári Téglaipari Kft., amely jelenleg magyar és külföldi szennyvíziszap felhasználásával végzi a Zámolyi út menti egykori agyagbánya rekultivációját, erdősítését, sem importálhat többé ilyen másodlagos nyersanyagot.

A bejelentésre Cser-Palkovics András polgármester előbb közösségi oldalán, majd sajtótájékoztatón reagált.

– Stop a külföldi szennyvíziszapnak. Megnyugtató hír a csütörtöki kormányinfón. A nyugodt munka megint meghozta gyümölcsét! – írta a polgármester. – Néhány hete pattant ki ez az ügy. Időközben kiderült: egy 27 éve engedélyekkel rendelkező vállalkozás az, amely ezt a tevékenységet Fehérváron folytatja – fogalmazott már a tájékoztatón. – Ugyanakkor joggal merült fel az emberekben, miért kell külföldről behozni szennyvíziszapot – mondta.

Kitért arra is, hogy az elmúlt hetekben a város vezetése – személyesen ő maga is – többször egyeztetett a témában a kormányzattal, s örömmel nyugtázza a tiltó erejű döntést.

Rögzítsük, a hazai szennyvíziszap továbbra is elhelyezhető, hasznosítható idehaza. Csak a Fejérvíz évente 10 ezer tonna szennyvíziszapot kezel.

A kormányinfó

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a szennyvíziszap külföldről való behozatalát a magyar hatóságok ezután nem engedélyezik. A kormány a környezetvédelem oldalán áll, és „más szennyeséből” sem kér. A tilalomra az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt nincs lehetőség, de a magyar hatóságok az engedélyek kiadásakor szabhatnak olyan feltételeket, amelyek lehetetlenné teszik a szennyvíziszap behozatalát. MW

Vezető képünk archív felvétel, illusztrációként szolgál!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában