a Farkasvermi úti átjárónál történt balesetre emlékeztek

2020.09.10. 07:20

1982 – a kettétört évszám tragédiája

A napszemüveg a lehulló könnycseppeket takarta, a maszk a szipogás hangját tompította.

Szanyi-Nagy Judit

Ma már családanyák, családapák, nagymamák és nagypapák lehetnének – róluk emlékeznek meg minden évben

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Harmincnyolc év telt el a tragédia óta, amelyről míg a hozzátartozók (rokonok, barátok, ismerősök, tanárok, óvónők) élnek, mindig megemlékeznek. 1982. szeptember 9-én a Farkasvermi úti vasúti átjáró fénysorompója nem működött, azon pedig megfelelő körültekintés nélkül hajtott át a 37-es jelzésű helyi járat akkor ötvenhat éves, tapasztalt vezetője. A Komárom felől érkező nemzetközi gyorsvonat személyzete már hiába fékezett, az ütközés elkerülhetetlen volt.

A balesetben tizenhatan haltak meg. Az áldozatok között nyolc gyermeket (a legfiatalabb 9 hónapos volt) és nyolc felnőttet (a legidősebb 49 éves volt) számláltak. Ők már családanyák, családapák, nagymamák és nagypapák lehetnének. Róluk emlékeznek meg minden évben a helyszínen, az ütközés időpontjában, 11 óra 55 perckor, Kétyi József szervezésében, aki 29 éves feleségét veszítette el ezen a napon.

Ma már családanyák, családapák, nagymamák és nagypapák lehetnének – róluk emlékeznek meg minden évben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Nemcsak azért jelenünk meg itt évről évre, hogy megemlékezzünk szeretteinkről, de azért is, hogy reménykedjünk: több ilyen tragédia nem történik az országban, s másnak nem kell hasonló keresztet cipelnie – fogalmazott az érintett szervező.

A 2000-ben emelt, busz­ülést formáló emlékmű körül újonnan – az önkormányzat jóvoltából, tudtuk meg a megemlékezést követően Lehrner Zsolt alpolgármestertől és Szigli István önkormányzati képviselőtől – tizenhat babérmeggycsemete is emlékeztet a szomorú történésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában