Bulvár-celeb

2 órája

„Nincs értelme zokogni” – Máté Péter lánya elárulta, hogyan emlékeznek az énekes halálának 40. évfordulóján

Szeptember 9-én lesz épp negyven éve, hogy a kiváló énekes és dalszerző itthagyott minket.

MW

Máté Péter az egyik dalában közreműködő gyerekekkel 1980-ban

Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Máté Pétert a legnagyobb slágereinek hangulata miatt melankolikusnak tartották, pedig jó kedélyű ember volt. Lánya, Dorka is vidáman emlékezik rá. Mint mondja, hiába a kerek évforduló, nem tartanak nagyszabású megemlékezést. 

A születésnap más, de a halálát senkinek nem szoktuk megünnepelni, nem lesz családi esemény vagy hasonló. Természetesen kimegyünk a temetőbe, de a halál nem egy vidám dolog. Mindenki magában emlékszik majd; azt hiszem, mindannyian azt szeretnénk, ha ez a nap minél gyorsabban elmúlna 

– mondta Máté Dorka a hot! magazinnak.

„Mi a mindennapokban emlékszünk apura. Például ma reggel is eszünkbe jutott vele kapcsolatban valami, és jót nevettünk a nővéremmel” – árulta el Dorka, ők hogyan ápolják a művész emlékét.

Máté Péter jó apja volt két lányának
Forrás: Hot! archívum

Máté Péter özvegye, Edit is nap mint nap hasonló módon emlékezik meg férjéről. Dorka az édesanyjáról szintén elmondott egy anekdotát: „A múltkor együtt ebédeltünk, anyukám éppen emelte a szájához a kanalat, miközben apuról volt szó. Valamit hülyéskedtünk, és ő véletlenül elejtette az evőeszközt, mire felkiáltott: «Jaj, Péter!»”

Vicces és jó fej volt

Dorkával a pázmándi parasztház udvarán beszélgetett a Bors. A házat még az énekes és felesége kezdte el csinosítgatni, de ma már az ifjabb generációk folytatják. A tyúkólból terasz lett, az istállóból nappali, felépült még egy ház, mindkettő egyre szebb, újabb, de az ottani emlékek ma is élnek.

„Itt, a kertben eszembe jut, amikor apu megpróbált lefürdeni egy szüretelőkádban. Nem volt itt még fürdőszoba, utcai kútról hordtuk a vizet, anyuék melegítették fel. Szóval apu próbált megfürdeni, de beleszorult a szép, piros szüretelőkádba. Ami egyébként még a mai napig is megvan, csak már kifakult. Az egész család kacagott; ő egy rettentő vicces, jó fej pasi volt.”

Az énekes minden megtett a családjáért
Forrás: Hot! archívum

Azért vannak szomorú gondolatai is Dorkának, de ezeknek semmi köze az évfordulóhoz.

Egyre gyakrabban jut eszembe, hogy de kár, hogy ezt vagy azt éppen nem látja. Főleg az unokáit. Vagy éppen egy nyaraláson az ugrik be, hogy miért nincs itt. De ettől függetlenül, így, negyven év után, nincs értelme naponta zokogni az elvesztésén. Sokkal jobb annak örülni, hogy volt nekünk.

Leszoktak róluk

Máté Péter halálának évfordulójára szoktak emlékkoncerteket rendezni, de a családot ezekre általában nem hívják meg.

„Nem sértődünk meg, mert annyiszor utasítottuk már vissza az ilyen felkéréseket, hogy valószínűleg leszoktak rólunk” – mondta Dorka.

Az énekes dalait számtalanszor előadták már más énekesek, és Dorka nagyon is szereti az édesapja szerzeményeit így hallani. „Imádtam Oláh Ibolyától a Hazámat, de Kökény Attila és Gallusz Niki is nagyon szépen énekli apu dalait. Igazából még sokáig sorolhatnám, kik azok, akiktől jó hallani a számait” – mondja a népszerű énekes lánya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!