bárki jelentkezhet

2020.11.02. 17:30

Lehetőségek a haderőfejlesztésben – Biztos állással vár a Magyar Honvédség

A honvédség folyamatosan várja az újabb jelentkezőket. Erről is beszélt Alasztics Ágnes őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási Központjának toborzó részlegvezetője.

Tihanyi Tamás

Bárki jelentkezhet az öregségi felső korhatárig – ha az állóképessége megvan

Fotó: Magyar Honvédség

Kiket várnak?

– Akik elveszítették a munkájukat vagy munkahelyet váltanának, a szerződéses katonai szolgálatot választhatják. Aki legalább általános iskolai végzettséggel rendelkezik, szakmai végzettséget nem igénylő beosztást kaphat a Magyar Honvédségnél, de várjuk azokat is, akik szakmával rendelkeznek. Elsősorban műszaki végzettségűek részére vannak számos alakulatnál álláshelyek, de hivatásos vagy „úrvezetői” jogosítvánnyal rendelkezőknek is van ajánlatunk. Mérnök-informatikus, villamosmérnök, fogorvos, jogász, belső ellenőr, mentőtiszt, ápoló, szakács, építőipari szakmunkás, raktáros és vegyésztechnikus jelentkezését is várjuk, számos más foglalkozás képviselője mellett. A honvédség az otthonuktól távol szolgálatot vállalók részére szállást biztosít, azaz nem kell senkinek albérletre költenie. Támogatjuk az étkezést és a munkába járást, utazási költségtérítésünk 86 százalékos. Ruházatot, felszerelést, valamint változatos, kiszámítható életpályát kínálunk jelentkezőinknek.

Milyen szállásra számíthat a jelentkező?

– Ez legénységi állomány részére laktanyai elhelyezést jelent, amelynek minősége alakulatonként változik, de általában a kollégiumi szálláshelyekhez hasonló, többágyas szobákra kell gondolni sportlétesítményekkel, sok helyen uszodával, szaunával, közösségi terekkel, konyhával. Altisztek, tisztek esetében honvédszállón biztosított az elhelyezés, a későbbiekben pedig lakhatási támogatás igényelhető.

Feltételezem, elsősorban fiatalokat várnak. Mi a felső korhatár?

– Az öregségi felső korhatárral azonos, tehát középkorúak is bátran jelentkezhetnek katonai szolgálatra. Fontos, hogy katonai alkalmassági vizsgálaton kell megfelelni, melynek részleteiről a toborzók adnak tájékoztatást.

Bárki jelentkezhet az öregségi felső korhatárig – ha az állóképessége megvan
Fotó: Magyar Honvédség

Alapkiképzés mindenkire vár?

– Aki már volt katona, annak az adott alakulat parancsnoka dönti el, hogy a jelentkező mentesülhet-e az alapkiképzés alól. Aki még nem szolgált a seregben, annak a szolgálatteljesítés öt plusz egyhetes alapkiképzéssel kezdődik, ezalatt már kapja a fizetését és a természetbeni ellátásokat. A szerződéses katonák határozott idejű szerződést írnak alá, mely többször is hosszabbítható, illetve hivatásos, határozatlan idejű szerződés is köthető. A toborzók erről is tájékoztatják az érdeklődőket.

A járvány miatt több lett a jelentkező?

– A jelentkezések száma valóban megnőtt az utóbbi időszakban, azonban a honvédség fejlesztése már évekkel ezelőtt megkezdődött, amely rendkívül vonzóvá tette a katonai pályát. Aki szereti a kihívásokat, esetleg gyermekkori álma, hogy katona legyen, de tanul vagy munkahelye van, csatlakozhat hozzánk önkéntes tartalékosként is.

Úgy tudom, ezen belül több lehetőség is van…

– Aki csupán belekóstolna a katonaéletbe, annak a területvédelmi tartalékos szolgálatot javasoljuk. A jelentkezőknek modulrendszerű, 120 órás felkészítésen kell részt venniük, ez idő alatt alapvető harcászati, tereptani, egészségügyi és alaki ismereteket szerezhetnek. Sok olyan ismerethez juthatnak, amit a polgári életben is hasznosíthatnak, tudásukat akár életük végéig kamatoztathatják.

Miként történik a területvédelmi tartalékosok felkészítése?

– Előre egyeztetjük a hétvégi felkészítéseket, amelyek alapvetően 8 és 16 óra között zajlanak.

Ha valaki ennél komolyabban venné, ő mit válasszon?

– Legyen műveleti tartalékos. Aki nem volt katona, annak 25 napos kiképzésen kell részt vennie, katonai képzettséggel ez csak 10 nap. A felkészített, leszerződött jelentkező behívás esetén az adott katonai alakulat mindennapi tevékenységét támogatja munkájával.

Mit tud a honvédség ajánlani anyagiakban?

– A szerződéses, legénységi beosztásokban érettségivel minimum bruttó 299 ezer forintot, érettségi nélkül bruttó 255 ezer forintot lehet keresni, míg altiszteknek bruttó 340 ezer, tiszteknek bruttó 412 ezer forint a minimum illetménye havonta. A honvédség szerződéskötéskor 100 ezer forint szerződéskötési díjat, családalapítási, iskolakezdési és lakhatási támogatásokat kínál, valamint nyugdíjpénztári hozzájárulás, kedvezményes üdülés, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat, továbbá sportolási lehetőség is biztosított a katonák részére.

 

Mire számíthatnak a tartalékosok?

– A területvédelmi tartalékos katona 3 hónap próbaidő után úgynevezett szerződéskötési díjat kap, ez bruttó 33 ezer forintos, egyszeri juttatás. Ezenfelül minden évben rendelkezésre állási díjat is fizetünk, ez a mindenkori minimálbér 100 százaléka, 2020-ban bruttó 161 ezer forint. A műveleti tartalékosok nem kapnak szerződéskötési díjat, azonban nekik is jár a rendelkezésre állási díj, ami azonban már a mindenkori minimálbér 150 százaléka, 2020-ban 241 ezer forint. Amennyiben a tartalékost behívjuk felkészítés, kiképzés vagy munkavégzés miatt, a beosztásából adódó illetményre jogosult, melynek nagysága közel azonos a szerződéses katonákéval, emellett étkezési és utazási költségtérítésre jogosult, illetve szállást is kaphat. A diákok behívását alapvetően a szünidőben tervezzük, a munka mellett szolgálatot vállalók munkáltatói pedig kompenzációban részesülnek dolgozóik szolgálatteljesítésének időszakára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában