országokon átívelő szépség

2021.03.04. 16:00

Kő kövön nem marad! – Szívet melengető kezdeményezés indult Fehérváron

Megtalálni, megcsodálni és ott hagyni valahol máshol.

feol.hu

Fotó: Köves/s/ Fehérvár / facebook

Festett követ talált a megyeszékhely valamelyik pontján? Elgondolkozott azon, hogy került oda, és vajon miért? Rábukkantunk egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő oldalra a közösségi oldalon, a Köves/s/ Fehérvárra. A színes kis apróságokról a két alapítót, Diát és Anitát kértük meg, hogy meséljenek a kezdeményezésről.

Dia hobbiszinten szokott festegetni akrillal, ami miatt több német csoport tagja is a közösségi oldalon. Az egyik ilyen közösségben találkozott először egy éve a „vándorló” kövekkel. Azonnal megtetszett neki ez a kis mozgalom, azonban úgy érezte, egyedül nem sokat tudna tenni a Fehérváron való megvalósításáért. Később viszont a „Használd újra, Fehérvár” csoportban felfigyelt Anita munkáira, aki szintén köveket fest. Leporolta hát a régi ötletet és kapcsolatba lépett vele, legnagyobb örömére pedig Anitának sem volt ellenére belevágni egy ilyen projektbe. Megbeszélték, hogy összeállítanak egy „kezdőkészletet”, és a háttérben kialakítottak egy saját oldalt a népszerű közösségi felületen. Egy héttel azelőtt, hogy az első adag útnak indult volna, már hirdették, hogy minél több emberhez eljusson a hír, tudják, miért „botlanak” bele festett kövekbe a városban.

Örömöt szerezni és felfedezni. Fotó: Köves/s/ Fehérvár / facebook

– Nagyon örültem és azonnal igent mondtam – meséli Anita. – El is kezdtem gyártani a köveket, és megbeszéltünk egy találkozót, majd elkezdtük kitenni a festett köveket. Kezdésnek 40 darabot helyeztünk ki. Sajnos egy hét alatt a kövek töredékéről érkezett csak visszajelzés, amiért egy kicsit elszomorodtunk. Az elmúlt hétvége során azonban nagyot robbant az esemény és egyre több család csatlakozik a mozgalomhoz. Látjuk, hogy nagyon örülnek, egy színfolt a napjukban, ha festett köveket találnak és szívesen alkotnak, rejtenek el ők is – zárta gondolatát Anita.

Úgy gondolták, a mostani helyzetben kissé mindenki elszigetelve érezheti magát. Ez a kezdeményezés azonban egy jó családi programot tud kínálni, igazi kincskeresés, miközben újra felfedezhetik a város adta szépségeket is.

Szeretnének ebben a mai rohanó világban egy kis örömet okozni, szép helyekre csalni az embereket, önzetlenségre és elengedésre ösztönözni őket. Mint elmondták, a mozgalom másik lényege az lenne, hogy a kövek nemcsak Fehérváron, vagy a megyén belül mozogjanak, hanem akár külföldre is eljussanak. Arra kérik tehát a kis szépségek megtalálóit, hogy amennyiben hazaviszik magukkal, szeretgessék/nézegessék, de azután engedjék útjára őket, hogy másnak is örömet okozhassanak. Illetve, ha van kedvük, fessenek ők maguk is bátran, és rejtsék el őket a városban.

Csak a képzeletünk szabhat határt. Fotó: Köves/s/ Fehérvár / facebook

Szerencsére a két hölgy nem maradt magára. Az első nagyobb csoport, akik kivették a részüket a festésből, a Zentai iskola 2.b osztályos tanulói voltak. 50 követ helyeztek ki összesen a múlt héten. Anita és Dia nagyon örültek, hogy ekkora mennyiséggel járultak hozzá az apró kezek a kezdeményezéshez, és nagyon hálásak az osztályfőnöknek.

Jó érzés, ahogy az emberek ennyire örülnek a kis apróságoknak

– Ezerszer megköszönték nekünk. A gyerekek nagyon lelkesek, a szülők pedig nagyon támogatóak. Kérdezték, hogy workshop-ot tartanánk-e. Ezért néha-néha megosztjuk, hogy hogyan készült egy kő. Boldogsággal tölt el a tudat, hogy valami jót, valami szépet csinálunk – fűzte hozzá Dia.

Kedve támadt díszíteni, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? A két hölgynél remekül bevállt a körömlakk, illetve az akril. Utóbbi esetében le kell lakkozni a köveket, hogy vízállóak legyenek. Ha valaki pedig a decoupage-technikával kacérkodik, mindenképp használjon védőréteget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában