Frissen Fejérből

2021.04.19. 07:20

Három nap alatt több mint 70 tonna szemetet gyűjtüttek Fejér megye főbb útvonalai mentén

Sajnos tartós eredmény, javulás nincs, hiszen az illegális lerakók folyton újratermelődnek.

Héjj Vivien

Három nap alatt 70 tonna szemetet szedtek az utak mellől Fotó: PT / FMH

A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az előző héten az illegális hulladékok összegyűjtésén dolgozott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatóságának száz-százhúsz munkatársa. A főbb útvonalak mentén haladtak, hogy a május elején kezdődő út menti növénykaszálást ne akadályozzák a kidobott tárgyak. Az 1400 kilométeres úthálózatból eddig 400 kilométert tisztítottak meg. Az eredmény szinte sokkoló: 3 nap alatt több mint 70 tonnányi szemetet gyűjtöttek össze, és több mint 2000 munkaórát fordítottak a nagyszabású feladatra. A munkákat a 81-es, a 7-es, a 62-es főutak mellett, Kisfalud – Pákozd – Kápolnásnyék térségében, illetve egyéb főbb útvonalak mentén végzik.

Három nap alatt 70 tonna szemetet szedtek az utak mellől
Fotó: PT / FMH

– Nyomatékosan kérjük a közlekedőket, hogy az utazásaik során vagy a máskor keletkezett hulladékot ne dobálják el, és ne helyezzenek ki szemetet az országos közutak mellé! Ezek a szeméthalmok nemcsak elcsúfítják a környezetet, de egészségügyi kockázattal is járnak, és nagymértékű környezetszennyezést okozhatnak. Ráadásul az összegyűjtésük komoly munkakapacitást von el más feladatainktól, többek között az útjavítástól, a kátyúzástól. Megyei igazgatóságként évente mintegy 50 millió forintot fordítunk a szemét összeszedésére és hulladéklerakóba történő biztonságos elhelyezésére – hangsúlyozta Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója.

– Pozitívumokról sajnos nem tudok beszámolni. Az illegális hulladékhalmok jellemzően mindig ugyanazokon a helyeken újratermelődnek, nincs visszatartó erő – tette hozzá az igazgató. A szemétgyűjtés során rengeteg kidobott gumiabroncsot találtak, és az illegálisan működő bontók is sokszor az utak mellé dobálják az elektronikai eszközöket. Az illegális lerakóhelyek környékén kamerákat helyeznek el, a felvételek alapján pedig rendőrségi feljelentést tesznek, így igyekeznek felvenni a harcot az illegális szemeteléssel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában