Frissen Fejérből

2022.01.04. 07:00

Újabb állomásához érkezett az intermodális közösségi központ Fehérváron

Új buszpályaudvar, parkolóház, felszíni parkolók, körforgalom, kerékpárút – az iménti felsorolás csak néhányat emel ki az intermodális közösségi központ főbb elemei közül. A beruházás a városi és a megyei közösségi közlekedést is új szintre emelheti.

Héjj Vivien

A vasútállomás területén és annak környezetében létrejövő intermodális közösségi központ létrehozása újabb állomásához érkezett

Forrás: FMH-Archív (NN)

A vasútállomás területén és annak környezetében létrejövő intermodális közösségi központ létrehozása újabb állomásához érkezett: a tervezési és kivitelezési feladataira írt ki ajánlattételi felhívást a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A csomópont létrejöttével a helyi és helyközi autóbuszok, valamint a vasút találkozási pontja további kerékpáros- és autósútvonalakkal egészül ki, melynek eredményeként az utazóközönség a központból különböző közösségi és egyéni közlekedési eszközökkel érheti el úti célját. 

A beruházás Székesfehérvár mellett így egész Fejér megye közösségi közlekedését is magasabb szintre emelheti. A NIF Zrt. által közzétett európai közbeszerzési értesítő részletekbe menően ismerteti az intermodális közösségi központ kivitelezési feladatait. 

A beruházás részeként mintegy 659 méter hosszan felújítják a Mártírok útját. Az út mentén 556 méteren önálló vonalvezetésű kerékpárút, valamint további 150 méter hosszan elválasztott gyalog- és kerékpárút épül. 

Belterületi főút létesül a Mártírok útja és az Újváralja sor között, amelynek részeként létrejön egy 155 méter hosszú közúti felüljáró a vasútállomás felett. A Mártírok útja és az Újváralja sor csatlakozásánál 1-1 körforgalmú csomópont, azzal párhuzamosan elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút épül. 

Mintegy 1,5 kilométer hosszan átépítik az Újváralja sort: az úton kétoldali irányhelyes kerékpársáv létesül, valamint 1-1 körforgalmi csomópont jön létre a Széchenyi utcai és a Déli Vasút utcai csatlakozásoknál. 

A munkálatok részét képezi a Széchenyi utca és a Béke tér kapcsolatát biztosító belterületi főút építése, valamint a Széchenyi utca csatlakozásánál egy jelzőlámpás csomópont építése. Az út mellett kialakítanak 4+5 darab autóbusz-megállóhelyet, 69 darab térszíni P+R parkolót, továbbá 100 méter hosszon a garázssor irányába új kerékpár­út jön létre. 

A vasútállomás épületét átépítik, belső átalakítások után itt kapnak helyet a Volánbusz irodái is, ezenfe­lül az autóbusszal utazókat is ebben az épületben szolgálják ki. A Béke téren egy 11 állásos buszpályaudvar épül, míg a vasútállomás főbejárata és a keleti szárny által határolt területen közösségi tér létesül. 

 

A Béke téren kialakítanak négy darab mozgáskorlátozott parkolóhelyet, egy rakodóhelyet, hat darab K+R parkolót és egy hat férőhelyes taxiállomást. Átépül továbbá a Prohászka Ottokár út és a Mártírok útja, az útpálya két oldalán kerékpársávot alakítanak ki, a Deák Ferenc utcánál jelzőlámpás csomópont létesül. 

A Széchenyi utca és a Béke tér között létesülő út és a Kölcsey Ferenc utcai garázssor között kialakítanak egy 24 férőhelyes autóbusz-tárolót, valamint itt kap helyet az üzemeltetői kiszolgálóépület is tíz darab üzemi személygépkocsi-parkolóval. 

Az intermodális csomópont területén B+R kerékpártárolókat alakítanak ki. A vasútállomás keleti oldalán, a Mártírok útjai kerékpár­úthoz, valamint a gyalogos felüljáróhoz csatlakozva 116 darab, a vasútállomás felvételi épületének nyugati oldalán pedig összesen 86 darab kerékpár tárolására lesz lehetőség. 

Szükség lesz a vasúti felvételi épület funkcionális bővítésére is, ugyanis itt kapnak helyet az autóbuszos kiszolgálást biztosító ügyfélszolgálati irodák, a pénztárak, valamint új vizesblokk épül a felvételi épület keleti szárnyában. Az épület nyugati oldalán a gyűjtőút mellett 230 gépjármű tárolására alkalmas P+R parkolóház épül. 

A projekt keretében az autóbusz-pályaudvaron és annak környezetében teljeskörűen kiépül a vizuális és hangos utastájékoztatás, valamint több helyszínen kijelzik a P+R parkolók foglaltságát, így mindig látható lesz az aktuálisan szabad férőhelyek száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában