Változtatások

2023.02.23. 14:00

Sukorói Vadmadárkórház: új év, kényszerű döntések (videó)

Kényszerű változtatásokat jelentett be a sukorói Vadmadárkórház: márciustól nem tudják vállalni a madármentési feladatokat. Kizárólag a behozott sérült, beteg tollasok egészségügyi ellátására lesz kapacitásuk. Berkényi Tamás doktor szerint azt sem tudják, hogy az idei év második felében tudják-e folytatni a működésüket.

S. Töttő Rita

Szíriusz, a 17 éves bagoly fényesen ragyogja be a Vadmadárkórház életét – Horváth Hella és Berkényi Tamás elhozták magukkal a tájékoztatóra a rendkívül idősnek számító madarat

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Tavaly lett negyed évszázados a Székesfehérváron és Sukorón működő Vadmadárkórház, amely kezdetek óta Berkényi Tamás állatorvos, családja és önkéntes segítőinek szívügye. A 2022-es évről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Berkényi doktor és Horváth Hella önkéntes a Köfém művelődési házban. Közel száz faj, több mint ezer sérült példányát gyógyították tavaly, 627 tollast pedig sikerült visszajuttatniuk a természetbe. Ez kimagaslóan jó eredménynek számít nemzetközi szinten is – árulta el Berkényi. Horváth Hella elmondta: a behozott madarak közül 11-et nem tudtak visszaengedni, vagyis élethosszig élvezik a vendégszeretetüket, 326 tollas életét viszont nem tudták megmenteni.

Rengeteg csontsebészeti műtétre került sor tavaly, a beérkezett állatok java része ugyanis autóbaleset áldozata lett vagy légvezetéknek repültek. Ami jó hír, hogy az autóbalesetet szenvedett madarak javát nem hagyták magukra a sofőrök – sokan juttatták el így hozzájuk a pórul járt tollasokat. A behozott madarak közt voltak ritka fajok is – zöld gyurgyalag, uráli bagoly, réti sas, törpe gém, sárgarigó, sőt, poszáta, füzike és jégmadár is. Számtalan gyermekprogramot tartottak, környékbeli eseményeken vettek részt és népszerűsítették a Vadmadárkórházat. Ám a tavalyi évben már lehetett látni, hogy komoly anyagi nehézségek elé néznek.

- Egyre nőnek a rezsiárak, drasztikusan megemelkedtek a költségek, ellenben már nem kapunk támogatást az önkormányzattól és a működési költségeinkre sem nyerünk pályázatot – foglalta össze Berkényi Tamás. Viszont negyed évszázados múltjuknak köszönhetően egyre többen ismerik a munkásságukat, így egyre több madarat hoznak be hozzájuk. Ám úgy tűnik, most vissza kell lépniük egy jó nagyot, ha nem akarják végleg bezárni a Vadmadárkórház kapuit. Ugyanis 2023 elején még ez volt a legkézenfekvőbb – vagy legalábbis költségvetési oldalról nézve legreálisabb – döntés, fogalmazott Berkényi doktor.

- Most csak annyit látunk, hogy az első félévben hogyan fogunk boldogulni, a második félévről még fogalmunk sincs – tette hozzá Berkényi Tamás, aki azért, hogy mégse kelljen még lakatot tenni a Vadmadárkórházra, kényszerű döntéseket hozott: mostantól nem tudnak kimenni helyszínre madarat menteni, utazni, utaztatni, önkénteseket mozgósítani. A sukorói telephelyükön is csak a sérült, műtendő, beteg madarakat tudják fogadni. Önkénteseik ezentúl a felépülő és az élethosszig náluk maradó madarak gondozásában vesznek majd részt. – Köszönjük mindenkinek, aki így vagy úgy, kisebb vagy nagyobb összeggel támogatja a Vadmadárkórház működését. Vannak, akik például havi ezer forinttal járulnak hozzá a munkánkhoz, mert fontosnak tartják a madarak gyógyítását. Ezek a támogatások idén fontosabbak lesznek, mint valaha.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában