Szent Márton gyermekei 1. részében

2024.06.03. 15:30

Egy fehérvári csöppség is nekik köszönheti az életét (videó)

Talán furcsa, de Magyarországnak egyetlen gyermekmentő autója van. Kérdezhetnénk, mi ez, a mentő az mentő, minek külön gyermekmentő?

Nagy Zoltán Péter

A gyermekmentő-autó felszerelésénél fokozottan figyelembe vették, hogy apróságokról van szó. Azok a műszerek, berendezések nem hoznak sikert minden esetben, amiket felnőtteknél használnak

Fotó: Mesterséges Intelligencia

Alapvető különbség, hogy gyermekintenzív orvos van az autón. Az eszközök is olyanok, amelyek alkalmasak arra, hogy apró emberkéket is elláthassanak vele. Például a lélegeztető két kilogramm gyermeksúlytól már hatékonyan dolgozik. Ebben az egy darab mentőben mobil labor is található. Ha súlyos beteg apróságot kell kórházba szállítani, akkor ezt az autót riasztják.

Sorozatunk első részében László Endre Mártonnal, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány alapítójával beszélgettünk, aki már gyerekkorában szerelmes volt a mentőautóba, s ez a szerelme a mai napig megmaradt.

A gyermekmentő-autót nemcsak műszerekkel látták el, hanem a gyermekeket megnyugtató játékokkal is
Fotó: Mesterséges Intelligencia

Egy Fejér megyei kisgyerek is nekik köszönheti az életet, mert súlyos szívritmus zavar miatt kellett volna a fehérvári kórházból Budapestre szállítani, de mikor a speciális mentők Fehérvárra érkeztek, a kisgyerek szíve megállt. A mentők a fehérvári orvosokkal közösen sikeresen újraélesztették a picit, majd a fővárosba szállították.

Hallgassák, nézzék meg László Endre Mártonnal készített anyagunkat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában