Fejér évfordulós emlékei

2 órája

Folyékony kenyér, 1984 és orosz maffia

Szupkai Gábor

Mindennapi „folyékony kenyerünk” 

Kánikulai riport a sörről. Már olvasva is kortyolnánk egyet belőle. De 50 éve erről írt ezen a napon a Fejér Megyei Hírlap. Forradalomra számítottak, de nem jött. 

"Őszintén szólva, sokkal nagyobb sörforgalomra számítottunk. Felkészültünk új gépsorokkal, sörrel, beütemeztünk számottevő mennyiségű külföldi szállítást és emiatt talán az első félévben, abban is június, július hónapokban a fogyasztók nem kapták azt a választ, hogy nincs sör. 

Mert volt választék! 

"Nagyon sokfajta sört szállítunk, érdemes néhányat belőle idézni. Például Kőbányai világos, Kinizsi, Mátyás, Bak, barna. Ezenkívül persze külföldről is hozunk szlovák, cseh, osztrák, német sört. Jól ismerik ezeket a vendéglátóiparban dolgozók. A saját gyártású söröket itt palackozzuk, a külföldi sörök egy része lefejtve érkezik és innen továbbítjuk a fogyasztókhoz. Miközben beszélgetünk, a telefon már harmadszor csörren."

Én azt mondom: Igyunk hát!

Bárcsak!

1984-ben ekkor lassú melegedés volt tapasztalható július idusán, az időjárásról eképpen tájékoztatták az olvasót a hírlap akkori dolgozói. 

"Ezen a héten folytatódik az évszakhoz képest hűvös idő. Az északi szél egyelőre még erős marad, csak a hét végére mérséklődik. Változóan felhős lesz az ég, egy-egy futó zápor kialakulhat. A hőmérséklet hajnalban 11, 16 fok között lesz, kora délután 22, 26 fokig emelkedik. A hét végétől lassú melegedésre számíthatunk, a hőmérséklet néhány fokkal emelkedik."

Ebből kérnénk szépen a napokban is. Csak egy kicsit.  

Régen még az orosz maffia is jobb volt

1994-ben, azaz harminc éve az orosz maffia kisautókra szakosodott. Hiába, változnak az idők. Viszont a Fejér Megyei Hírlap autótulajdonos olvasói azt is megtudhatták, van -e okuk idegeskedni. 

"Mindinkább kisautók lopására kap megrendelést az orosz maffia: menő típus a Fiat Uno, a Peugeot 205, s a Lada Niva. Ezeket lehet jól eladni Oroszországban, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. De nem egyedül „látja el a piacot”: az Interpol adatai szerint a nyugat-európai országokban ma már közel kétszáz kelet-európai banda tevékenykedik. Az olasz kisautók többek között azért is kelendők, mert kicsi a fogyasztásuk, nincs gond az alkatrészekkel, s könnyű ellopni őket."

Nos, olasz autótulajok? Vélemény?


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában