Volt min csodálkozni!

17 órája

Igazi értékeket, élményeket adott a kulturális seregszemle

Népzenei esttel búcsúzott az idei kulturális hét az érdeklődő, szórakozni vágyó, kultúrára éhes lepsényiektől.

Feol.hu

A legfiatalabb fellépő, Gallai Panna, lepsényi 8. osztályos tanuló volt.

Fotó: Borsos György

A múlt hét folyamán rendkívül sok értéket mutatott meg a látogatóknak, illetve a programok résztvevőinek. A szervezők próbálták lefedni a magyar és a helyi kultúra, a kulturális élet minél nagyobb területét. Alapvető cél mindig az, hogy ez a hét elsősorban a lepsényi hagyományokról, érdekességekről, régi történetekről szóljon, minél több korosztály érdeklődését bevonva.

Bemutatkoztak a helyi amatőr festők, képzőművészek – Bálint Lászlóné Langer Gabriella és Balha Jolanda- valamint Szász Boglárka a szomszédos településről, Mezőszentgyörgyről. Közel 60 festmény, grafika ejtette ámulatba az érdeklődőket. Volt min csodálkozni! Nehrer György író egy kicsit távolabbra, Székesfehérvárra kalauzolta el az irodalomra éhes hallgatóságot az 1800-1900-as évekbe.

Azok sem maradtak információk nélkül, akik valami újat akartak megtudni Lepsény több évszázados, évezredes múltjából. A Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény, a Református Templom, a Pestis Emlékmű, a Purgly sírkert, vagy a református temető kriptasora számos érdekes információt tárt fel előttünk. „Tudták, hogy Lepsényben élő rómaiak terra sigillata edényekkel is rendelkeztek? Vajon ki emlékezett a Pestis Emlékmű avatásának a pillanataira, Tolcsvay Béla nagysikerű előadásaira? Vajon hányan tudhatják azt, hogy a második világháborúban hogyan rombolták le a református templom tornyát?” Ezek mellett számtalan érdekes történet hangzott el az első alkalommal megrendezett helytörténeti sétán.

A Kulturális Hét Kovács Nórival zárult. 
Fotó: Borsos György

Aki távolabb szeretett volna menni falujától, az sem unatkozott. A kulturális hét harmadik napján, este a csillagok birodalmába nyerhettünk bepillantást két nagy távcsővel. Nagy Rezső, székesfehérvári csillagász és két társa segítségével megtekinthettük a növekvő Hold keskeny sarlóját, a holdkrátereket. Alaposabban szemügyre vehettük a Göncöl szekér egyes csillagait, sőt a szekér rúdjának középső csillagát is, amely egy igazi kettőscsillag. Bepillantást nyerhettünk az ókori görög mitológiába, megtudhattuk, hogy hogyan is nevezték el az egykori Hellász tudósai a csillagképeket.

A kisgyermekek diafilm vetítésen vehettek részt, ahol Süsü, a rettenetes Csukás István klasszikus meséjét nézhették meg.

A hét zárórendezvénye a magyar népzenére épült, egy igazi kulturális kavalkádban lehettek részesei a teremben helyet foglalók. Fellépett a Lepsényi Esthajnal Nyugdíjas Klub Énekkara három dalcsokorral, citera kísérettel. Majd több generációs ugrást követve Gallai Panna, lepsényi 8. osztályos tanuló csillogtatta meg énektudását. A legfiatalabb előadót a Cirbolya Citerazenekar rábaközi, zalai és szatmári népdalcsokrai követte. Az estet, illetve a hetet Kovács Nóri énekművész koncertje koronázta meg. A közel egy órás koncert felemelő pillanatai voltak, amikor a jelenlévők együtt énekeltek Kovács Nórival. Több generáció lépett fel ezen az esten, és sikerüket tekintve elmondhatjuk, hogy a magyar népzenére mind a mai napig nagy igény van, hiszen a sejtjeinkbe van évezredek óta kódolva a zene iránti ősi szeretet.

A búcsú szavai közben egy igazi meglepetés hangzott el, amelyik reményeink szerint valóra is válik a közeljövőben. Kovács Nóri énekművész a szervezők javaslatára megígérte, hogy közösen fognak énekelni és citerázni Lepsényben, ha máskor nem, legkésőbb 2026-ban, amikor Lepsény a 800. születésnapját fogja ünnepelni!

Borsos György

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában