Szentmise és kenyérszentelés

21 órája

„A szántó-vető ember tudja, hogy a majdan készülő kenyér nem csak egy emberé”

Az államalapítást és az új kenyeret ünnepelték Szabadbattyánban is a római katolikus templomban.

Déri Brenda

Fotó: Márkusné Motkó Anett

Szentmise, kenyérszentelés és polgármesteri köszöntő – így ünnepelték augusztus 20-át a battyániak. 

A Szent István tiszteletére tartott szentmisét Mayer László helyettes esperes plébános celebrálta, aki elmondta, hogy augusztus 20-a a magyar katolikus egyház egyik főünnepe. 

A plébános előadott egy részletet Ács Tamás színművész Szent István Király intelmei Imre herceghez című művéből, valamint Wass Albert Üzenet haza című versét is hallhatták a jelenlévők.

Fotó: Márkusné Motkó Anett

Beszédet mondott továbbá Kovács Péter polgármester aki a következőképp fogalmazott:

„A szántó-vető ember tudja, hogy a majdan készülő kenyér nem csak egy emberé, hisz közösséget teremt nekünk, mert együtt fogyasztjuk el, éljünk bárhol az világban. Közösségünk vezetőiként önhittség lenne azt gondolnunk, hogy magvető munkáinkat magunknak végezzük, hisz sokszor elődeink munkájának vagyunk feldolgozói, vagy éppen fogyasztói. Településünk múltja épp oly fontos számunkra, mint jelenje, vagy jövője! Mert ahogy Szent Pál mondta, közösek lettünk mi Magyarok, itt a kenyérben.” 

Az ünnepség végén az új kenyeret megszentelte és megáldotta Mayer László és Szűcs Sándor református lelkész - tájékoztatta lapunkat Márkusné Motkó Anett, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház intézményvezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában