Együtt ünnepeltek a baracsiak

2024.08.13. 12:24

Falunap: Magasztos gondolatok, kitüntetések, tűzijáték és mulatás hajnalig (videó!)

Igazi sztárfellépőkkel koronázták meg az idei baracsi falunapot. A nulladik napon még a visszaemlékezés, a tiszteletadás játszotta a főszerepet, aztán szombattól az önfeledt szórakozás vette át a stafétát.

Kecskés Zoltán

Időutazásra vitte magával a baracsiakat Charlie.

Fotó: Horváth Charlie hivatalos oldala

Várai Róbert, a község polgármestere örömmel a hangjában beszélt a település piros betűs ünnepéről, amely ott szerepel minden baracsi határidőnaplójában. Aki élt és mozgott ott volt, amiből egy fergeteges hangulatú falunap kerekedett.

Baracsi_falunap
Megkoszorúzták településük névadójának szobrát, ahol ünnepi műsort adott a Baracsi Vadalmafa Dalkör.
Fotó: Miskolczy Ildikó

A névadóra emlékeztek

Baracson a falunap két részből áll. Augusztus második hétvégéjének első napján, pénteken megkoszorúzzák településük névadójának szobrát, majd elindulnak az ünnepi program. Ez idén sem volt másként. A Ligetben a Baracsi Vadalmafa Dalkör műsorát követően a falu polgármestere mondott beszédet, amelyben a település története mellett, a jelenre rátérve viharos időkről beszélt. Kiemelte: „Múltunk megértése a jövőnk!"

Új európai faj, a fasírt európai van kialakulóban. Történelme nincs. Ősei nem tudni melyik földrészen, melyik országban, melyik településen vannak eltemetve. A fasírt európai, se nem fehér, se nem fekete, se nem férfi, se nem nő. Homo Fasírt Europid. Korunk nagy vívmánya. Ezen vívmánytól szerencsére mi most még messze vagyunk. Mi még itt, a magunk kis közösségében emlékezhetünk. Van múltunk. Van közösségünk és vannak ünnepeink. Nemzeti ünnepeink – hiszen még nemzetünk is van! Van mire emlékeznünk, van miről gondolkodnunk. Mi még jó helyzetben vagyunk. Összefogással, megbékéléssel, falunk nagy területi egységét megtarthatjuk – sőt, szorosabbra fűzhetjük. Sok felől jöhetünk Baracs vezér szobrához. A néhai nemzetségfő lovát itatta a Dunában, erdeinkben vadászott és társai ezeket a földeket művelték. Nekünk is minden megadatott a békés, nyugodt életre

 – hangzott el a beszédében.

Az ünnepi gondolatok követően – a hagyományok szerint – zenész színházi előadás következett, idén a  Made in Hungária musical volt a porondon, amely hatalmas sikert aratott.

Baracsi_falunap
Várai Róbert, a község polgármesterének beszéde a település névadójának szobránál.
Fotó: Miskolczy Ildikó

Sztárfellépők egész sora

Szombaton habpartival folytatódott a program, majd Pintácsi Viki és az Alma Együttes, ezt követően Bódi Guszti és Bódi Margó lépett a színpadra. Természetesen hazai produkciók sem maradhattak el, a Baracsi Kiscsipás Néptáncegyüttes és a Baracsi Vadalmafa Dalkör is jelesre vizsgázott, majd este ismét ünnepi pillanatok következtek, átadták a közösségi megbecsülést jelképező kitüntetéseket.  

Baracsi_falunap
Kitüntetések egész sorát adták át a baracsi falunapon.
Fotó: Miskolczy Ildikó

A „Baracs Községért” kitüntető címet vehetett át Matlag Ferenc, Ujvári Csilla és Kiss Péter, míg az „Év Tűzoltója” díjat Novoth László, Az „Év Polgárőre” díjat Právics Ádám érdemelte ki. A „Virágos Baracsért” díjnak Bálint Mihály, Haszonné Nagy Edit, Hortyi Lászlóné, Horváthné Gazics Éva, Kovács Lászlóné, Martin Konrádné, Sörös Bernadett, Horváth Albert, Zsebeházi Pinke Adél örülhetett. Az ünnepi pillantok után azt ismét a színpadi fellépők vették át a főszerepet, köztük Charlie-val, aki hatalmas tömeget mozgatott meg. Végül tűzijáték koronázta meg a baracsiak 2024-es falunapi vigasságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában