Égi tünemény

2024.08.11. 08:00

Idén augusztus 12-én éri el csúcspontját a Perseidák meteorraj

Jövő hétfőn tetőzik a Perseida meteorraj, ekkor figyelhető meg az égbolton a legtöbb hullócsillag - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló kedden az MTI-vel.

A szőcei csillagvizsgáló várhatóan májusban nyit ki

Forrás: duol.hu

Fotó: VN/Gothard Jenő Csillagászati Egyesület

A Perseidák meteorraj idén augusztus 12-én 16:00 órakor éri el a maximumát, azonban már az előző este, vasárnap érdemes az eget kémlelni – áll a közleményben. A szakértők szerint a hét elején, különösen hajnalban lesz a legjobb esély óránként akár 75-100 hullócsillagot is megfigyelni.

A látványos meteorzápor megfigyeléséhez érdemes fényszennyezéstől mentes, jól belátható helyet keresni. A Hold idén első negyedében jár, így fénye csak mérsékelten befolyásolja az észlelést. A szerencsésebbek még néhány ragyogó tűzgömböt is elcsíphetnek – olvasható a közleményben.

A Perseidák meteorraj aktivitása már július végén megkezdődött, és bár a maximumot követően a meteorok száma fokozatosan csökken, egészen augusztus végéig megfigyelhetők lesznek.

A meteorraj apró részecskéi a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amely nagyjából 133 évente kerüli meg a Napot. Az üstökösből kiszabaduló porszemcsék az üstökös pályáján szétszóródva keringenek tovább a Nap körül. Amikor a Föld áthalad ezen a pályán, a porszemcsék a Föld légkörével ütközve ionizálják a felsőlégkör gázait, látványos fényjelenséget, úgynevezett ioncsatornát hozva létre. Ezek a jelenségek hullócsillagként látszanak a Földről, akár több tíz kilométeres távolságból is – magyarázzák a szakértők.

A Perseidák megfigyelésére a Svábhegyi Csillagvizsgáló különleges dupla észlelőestet szervez a "Hullócsillagok éjszakája" című rendezvény keretében, amelyre a csillagvizsgáló honlapján lehet jelentkezni.

Cikk forrása: duol.hu

Az eredeti cikk ide kattintva megtekinthető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában