Kultúránk és értékeink támadások tüzében állnak

2024.08.20. 19:23

Molnár Krisztián: Ismét őrzők vagyunk! (galéria)

A hagyományoknak megfelelően a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen, Szent István szarkofágjánál mondta el ünnepi gondolatait augusztus 20-án, kedden délután Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Tihanyi Tamás

Molnár Krisztián, a vármegye közgyűlésének elnöke mondott ünnepi beszédet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Nem is állhatnánk ma, Magyarország születésnapján, államalapításunk ünnepén méltóbb és hitelesebb helyen, mint itt, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen, magyar királyaink koronázó és temetkezési székhelyén – kezdte ünnepi beszédét a közgyűlés első embere arra emlékeztetve, hogy az egykor magasodó prépostsági templomot első királyunk, István alapította, s végül temetkezési helyéül is a birodalmi méretű királyi kápolnát választotta. A magyar történelem során mindig meghatározó szerepe volt Fehérvárnak, és nem véletlenül nevezik a királyok városának.

Molnár Krisztián a továbbiakban is a helyről szólt, a szakrális központról, amelyről a Szent István Király Múzeum legújabb kutatásainak alapján a szakemberek azt állítják, már a 11. század elején kőfallal vették körül a mai belváros területét. Ez európai szinten is ritkaságnak számított, mindössze néhány ilyen jelentős település létezett akkoriban.

– A modern régészet eszközeivel éppen az elmúlt hetekben látszódtak igazolódni, hogy itt a középkori keresztény állam alapjait találjuk. Köszönjük a fehérvári régészek elhivatott munkáját! Nem túlzás tehát ma itt, a magyar keresztény állam történeti szakrális központjában áhítattal állni. A középkorban a térbeli viszonyokat általában szimbólumokként és értékük szerint szervezték. A legmagasabb pont a városban éppen az e helyen álló templom tornyai voltak, amelyek az ég felé mutattak, uralva a kisebb épületeket, de uralva az emberi reményeket és félelmeket is. Mert utóbbiból bőven volt része eleinknek. A magyarok azonban – István királlyal az élen – bátrak voltak. Mert nagy bátorság és megfontoltság kellett a magyar társadalmat jelentősen átalakító intézkedésekhez. Mindeközben – ahogyan az írásokból tudjuk –, István is, mint ma bármelyikünk, tele volt kétellyel, vívódással, bizonytalansággal egy kiszámíthatatlan történelmi időszakban.

Molnár Krisztián beszédében kiemelte: hazánk – ahogy egykor, úgy most is – Európa szívében, egy többezer kilométeres keleti övezet nyugati hídfőállásában, a nyugati kereskedelmi és kulturális végpontban helyezkedik el, s helyzetéből adódóan a keleti civilizáció, művészet és kultúra közvetítője Európa felé.

 – Térbeli szimbólumként tekinthetünk a fizikailag szinte zárt, szellemileg nyitott Kárpát-medencére, az őseink által választott helyre, otthonunkra, amely mindig is a lét- nemlét küzdelmének tanúja volt, és amely ma a teljes Európa tájlélektani sűrítménye, keresztény értékeinek tudatos őrzője. Annak az Európának, amely ötven éven belül a harmadik válságidőszakával küzd, keresztény értékei veszni látszanak... Nem túlzás azt állítani, hogy a nihil, a morális válság korszakát éli az öreg kontinens: hagyományos keresztény kultúránk és értékeink folyamatos támadás kereszttüzében állnak. De nekünk – mint őrzőknek –, meg kell védenünk nemzeti és keresztény értékeinket és kultúránkat, hitünket és vallásunkat attól a nyugati törekvéstől, amely mindezek kiirtásán, a nemzetállamok eltűnésén, a nemzeti kultúrák beolvasztásán munkálkodik!

A vármegye közgyűlésének elnöke emlékeztetett rá: Szent István erős alapokra építette államát, amely ma is áll. Tovább építésében és őrzésében nekünk is bátornak kell lennünk, ki kell állnunk az igazunkért, és ha kell, meg kell hoznunk a kemény döntéseket. Ehhez pedig kellő értékmuníciónk van Szent István példájából, és van kellő felelősségünk és bátorságunk az összefogás erejéből.

– Mi magyarok ebben az évben is megmutattuk, hogy felelősen összefogunk, amikor kell, mert minden magyar felelős minden magyarért! Jól példázza ezt nemzetünk történelmi fővárosa, Székesfehérvár, amely országosan is páratlan fejlődésen ment keresztül az elmúlt mintegy másfél évtizedben – gazdasági, közösségi és kulturális szempontból egyaránt. Ennek az egyedülálló értékteremtő munkának az egyértelmű és kiemelkedő nagyságrendű elismerése volt a közelmúltban lezajlott önkormányzati választás eredménye, ahol a városlakók kifejezték töretlen bizalmukat a vezetés felé.

A szónok gratulált Cser-Palkovics András polgármesternek, majd a beszéd befejező részében leszögezte: államalapító királyunk bölcsessége, megfontolt, higgadt gondolkodása ma is példaértékű, hiszen semmire sem vágyunk jobban, mint békére és nyugalomra, amit csakis egy erős állam biztosíthat számunkra.

– Ezt őrizzük és hirdetjük ma is, a magyar múlt egyik legfontosabb szimbólumaként jegyzett városban, Székesfehérvárott!

A megjelentek, az ünnepség résztvevői a beszédet követően hosszú sorban gyülekezve virágot helyeztek el Szent István szarkofágjánál.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában