Szent István intelme

2024.08.20. 18:00

Ünnep, kenyérszentelés és elismerések Martonvásáron (galéria)

Martonvásáron a Szent István-napi ünnepség idén is meghitt, családias volt, ahogy azt a város minden rendezvényén megszokhattuk.

Szupkai Gábor

Fotó: Szupkai Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepség nyitányaként a Giro d’Italia óta világhírű Szent László Huszáregyesület vonult be hazánk nemzeti színű lobogójával, majd miután megtörtént a zászlófelvonás, Dr. Szabó Tibor polgármester mondott ünnepi beszédet.

Van remény, van hit, és van példakép. Csak meg kell találnunk. Nem nehéz, csak körbe kell néznünk a világban. Megtaláljuk őket. Szent István intelme a nemzetről, a nemzeti örökségről, a hagyományról, még az olimpián is élt. A franciák, az európai franciák büszkén énekelték himnuszukat, zászlókkal vonultak az utcán. Létezik, él, és fontosnak tartják ők is a nemzetüket.

Az ünnepi kenyeret Kovács Zoltán kanonok plébános szentelte meg a reggeli misén a Szent Anna plébániatemplomban, itt az ünnepségen pedig Lipovics Tamás a martonvásári katolikus egyházközség képviselőtestületének világi elnöke mondott el imádságot a megszentelt kenyér felett.

A kenyérszelés után a Gróf Teleki Pál Cserkészcsapat segített abban, hogy mindenkinek legyen lehetősége megkóstolni az ünnepi kenyeret, miközben Fazekasné Domak Anikó népzenész, citerával kísérve énekelt aratódalokat.

Augusztus 20-án nem csupán állami kitüntetéseket adnak át, országszerte osztanak ki városi elismeréseket, és ez Martonvásárra is igaz. A Szent István-napi ünnepséget követően az ünnepi képviselő-testületi ülésen 2024. évben a következő személyek részesültek az önkormányzat által alapított elismerésekben:

„Martonvásár díszpolgára” cím - JEAN-GÉRARD PAUMIER

„Pro Urbe – Martonvásár Városáért” cím - DR. GYULAY GYULA LEVENTE

A nagyközség várossá válásában szerzett múlhatatlan érdemeiért, a város szellemi, erkölcsi és anyagi megújításában végzett önzetlen, odaadó, fáradhatatlan munkája elismeréseként.

„Martonvásár Jövő Nemzedékéért„ díj - DR. CSEH LAJOSNÉ

Gyermekeink nevelésében, a matematika oktatásában évtizedek óta végzett áldozatkész, fáradhatatlan munkája, példaértékű pedagógusi, közösségi tevékenysége, hivatástudata elismeréseként.

„Martonvásár Kultúrájáért„ díj - CSŐGÖR RÓBERT

A martonvásári gyermekek népzenei oktatásban, hosszú évek óta végzett példaértékű, áldozatos munkája, és sok évtizedes kiváló művészeti tevékenysége elismeréseként.

„Martonvásár Sportjáért” díj - SÜLE JÓZSEF (posztumusz)

A martonvásári kézilabda sikereiért végzett elévülhetetlen, áldozatos, önzetlen, sportolói és közösségi munkája elismeréseként.

„Martonvásár Szolgálatában” díj - GAÁL TAMÁS

A martonvásári önkéntes tűzoltóegyesület újraalkotásában vállalt szerepe, Martonvásár és a környező települések biztonságát erősítő fáradhatatlan, áldozatkész munkája elismeréseként.

„Év Fiatal Példaképe„ díj - DUDÁS ÁDÁM

A Hét Csillag Sáska stílusú kung-fu harcművészet terén elért kiváló hazai- és nemzetközi eredményei elismeréseként. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában