Ismét versenyez Weöres Szabolcs, de ez csak edzés

14 órája

Felkészítik a magyar hajót a Föld megkerülésére

Tizennegyedik alkalommal kezdődött el a Défi Azimut elnevezésű vitorlásverseny, amely a Vendée Globe-on induló IMOCA hajókat és kormányosaikat teszi próbára öt napon át a franciaországi Lorient közelében, az Atlanti-óceánon. Ez a kihívás az utolsó alkalom lesz arra, hogy a nagy verseny előtt még igazíthassanak a magyar vitorlás beállításain.

Tihanyi Tamás

Remek a hangulat, a csapat jól felkészítette a magyar hajót

Fotó: Szabi Racing/Kerekes Zsombor

Weöres Szabolcs Fa Nándor nyomdokaiba lépve és mentoráltjaként második magyarként indul majd el a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító versenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbe hajózniuk a bolygót. A tizedik Vendée Globe 2024. november 10-én rajtol Les Sables d’ Olonne-ból.

Szabolcs egy nagyon intenzív időszakon van túl, rengeteg munkát végzett el a csapatával. Az elmúlt hónapban a parton mindent megtettek, amit csak „szárazon” lehet. Teljes keel és keelház revízió történt, átvizsgálták az árbócot, a hajótestet, a tőkesúlyt (még ultrahanggal is), ugyanezt tették a szigetelésekkel és a tömítésekkel. Szétszedték a vízballaszt rendszerét, kicserélték a szelepeket, a plexi ablakokat, a kötélzet egy részét, felújították a motort, a vízkészítő rendszert, a széljeladókat, megtörtént a kormánycsapágyak karbantartása, átforgatták a felhúzó köteleket, a hajót algagátlóval festették le. A mostani rajt előtti napok sem teltek eseménytelenül, hiszen mint minden verseny előtt, ezúttal is reggeltől estig szereltek a csapat tagjai.

Lorient kikötőjében a magyar hajó, a New Europe
Fotó: Szabi Racing/Kerekes Zsombor

– Mindig van valami, amit még jobbá és biztonságosabbá lehet tenni, de lassan összeáll minden és a hangulat is kiváló – értékelt Weöres Szabolcs Lorient kikötőjében. – A cél a hajó utolsó nagy tesztelése. Ez egy rövid verseny, de nagyon jó gyakorlás és edzés, az utolsó kihívás a Vendée Globe előtt. Azzal a céllal érkeztünk, hogy a New Europe-ot tökéletesen felkészítsük a Föld megkerülésére. A mostani verseny után már nem szeretnék nagyobb változtatásokat végezni, reméljük, hogy minden rendben lesz. A program itt a szokásos, a Défi Azimut három részből áll: először egy amolyan látványossági futam kezdődik, majd szeptember 12-én egy 48 órás verseny következik, aztán pedig megkerülünk egy szigetet.  

Aki a jelenlegi versenyt követni szeretné, itt teheti meg: https://www.defi-azimut.net/en/tracking

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában