Lesz e posta a faluban?

3 órája

Rendkívüli testületi ülést tartottak a településen (Videó)

Testületi ülést tartottak Vajtán, ahol fontos ügyekben kellett határozatot hozni a testületnek. A rendkívüli alkalom legfontosabb témája a helyi postaszolgáltatás volt.

Bokányi Zsolt

Térmeg György polgármester vezette az alkalmat.

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Vajta község képviselő testülete, rendkívüli testületi ülést tartott. Ahogy a település polgármestere Térmeg György kérdésünkre elmondta, azért rendkívüli, mert nem a megszokott időben és napirendben zajlik az alkalom. A napirendi pontok között szerepelt többek között a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás kérdése, a Szociális tűzifa jogosultságára vonatkozó rendelt megalkotása, vagy éppen a település tankerületi körzetének meghatározása elfogadása, aminek értelmében Vajta település továbbra is a Cecei Általános Iskolához tartozik, de felmerült a cecei óvodavezető kérése is, ami plusz egy fő foglalkoztatására vonatkozott. A testület a felsorolt napirendi pontokban határozatképes volt, és döntést tudott hozni.

Rendkívüli ülés volt
Munkában a testület a rendkívüli alkalmon.
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

A legfontosabbnak tűnő, és legtovább tárgyalt napirendi pont viszont ami harmadikként szerepelt a feladatok listájában, a helyi posta kérdése. A Magyar Posta képviseletében Bús Mária volt jelen, aki a polgármester kérésére elmondta azokat a lehetőségeket, amik mentén, esetleg helyi vállalkozó üzemeltethetné a továbbiakban a postaszolgáltatást a kis faluban. Mint köztudott, a szolgáltató az 1500 fő alatti településeken megszüntette az eddig működő postaszolgáltatást, vagy a hivatalos megfogalmazás szerint „üzemeltetési módot vált”, de bárhogyan is legyen nevezve, komoly kihívás elé állítja ezzel a döntéssel a kis településeket. A polgármester elmondta, annak ellenére is megszűnik a korábbi formában működő szolgáltatás, hogy sem bérleti díjat, sem pedig rezsit nem kellene fizetnie a Magyar Postának. A szolgáltató képviselője hosszasan vázolta a lehetőségeket és a szolgáltatási alternatívákat, ami nem aratott osztatlan sikert a résztvevő lakosság és képviselők körében. Végül a testület egy hét gondolkodási időt kért, mielőtt választ adnának a nehéz témában, ám ha nem lesz helyi vállalkozó, aki vállalná a feladatot egyedül a mobil posta szolgáltatás marad, mint megoldás. A kézbesítés kérdését nem érintik a változások, hangsúlyozta a posta munkatársa.

A Magya Posta képviseletében Bús Mária tájékoztatta a testületet és az érdeklődőket.
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában