"A csalók tárháza kifogyhatatlan"

19 órája

Újabb telefonos csalási trükktől tarthatunk?

Nagyon úgy tűnik, hogy egy újabb telefonos csalási formára bukkantunk. Legalábbis erről árulkodik az az olvasói levél, mely nemrég érkezett szerkesztőségünkhöz.

Déri Brenda

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Van nálunk egy 3 éves befektetése, ami lejárt és 7 millió forintot szeretnénk kiutalni önnek, ehhez azonban szükségünk lenne a banki adataira – ezúttal ezzel a trükkel próbáltak pénzt kicsalni egy olvasónktól, aki szerencsére résen volt, így megúszta, hogy megkárosítsák.

A hölgy azzal fordult a feol.hu-hoz, hogy a múlt héten megcsörrent a telefonja, amelybe egy fiatal női hang szólt bele, állítása szerint egy befektetési központ képviseletében. Majd azt mondta a minket megkereső félnek, hogy van náluk egy három éves befektetése, ami időközben lejárt és szeretnék neki elutalni az ebből keletkezett 7 millió forintot, de ehhez szükségük van a banki adataira. Ugyan a hölgynek valóban volt befektetése, de nem annál a befektetési központnál, ahonnan telefonáltak, illetve le sem járt, így elkezdett további részletek felől érdeklődni, majd bontották is a vonalat. 

Az újabb csalási trükkel kapcsolatban megkerestük a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett-e hasonló esetről bejelentés és válaszukban arról tájékoztatták a feol-t, hogy nem. Ugyanekkor hozzátették: a csalók tárháza kifogyhatatlan, és a folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre kreatívabb megoldásokkal próbálkoznak a kiberbűnözők akár telefonon, akár e-mailben, hogy pénzt csaljanak ki a gyanútlan áldozatoktól.

 A rendőrség az alábbi tanácsok megfogadását javasolja: 

- Idegen hívás, SMS, e-mail esetén legyen bizalmatlan!

- A csalásnak vélt SMS-t, e-mailt törölje, a telefonhívást szakítsa meg!

- Ha szokatlan kérés, sürgető üzenet érkezik, gondolják át, mennyire reális az, amit kérnek Öntől!

- Személyes és banki adatait idegennel soha ne ossza meg! Ugyanígy a bankszámlához tartozó belépési azonosítókat, bankkártya adatokat, biztonsági kódokat se adja meg senki felhívására!

- Ha mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal hívja a bankot, zároltassa a bankszámláját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

 

 

 

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában