Évforduló

2 órája

70 éves évfordulót ünnepelt a székesfehérvári Országos Papi Otthon

Ünnepi konferenciát tartottak a Katolikus Szeretetszolgálat székesfehérvári Országos Papi Otthonának 70 éves évfordulója alkalmából.

Déri Brenda

Fotó: NAGY NORBERT

Múltidéző gondolatokkal és ünnepi beszédekkel nyitották meg a 70 éves évforduló alkalmából tartott ünnepi konferenciát október 18-án, pénteken, melyen elsőként Spányi Antal megyés püspök szólt a jelenlévőkhöz. Mint azt beszédében hallhattuk, felidézte az elmúlt 70 év történésit, melyek sok nehézséget is tartogattak a Papi Otthon, az ott ellátottak és az ott dolgozók számára. Ugyanekkor kiemelte, hogy ez az egyetlen olyan otthon az országban, amely fekvő betegeket is gondoz. Emellett pedig képes értéket őrizni és teremteni.

70 éves évforduló
70 éves évfordulót ünnepeltek.
Fotó: Nagy Norbert

Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy minden közösségnek és társadalomnak egyaránt fontos volt, az idősek, az elesettek és a nehézséggel küzdők támogatása. E támogatás módja közösségenként és társadalmanként eltérőek voltak és az évszázadok alatt jelentősen változtak. Majd az egyház volt az, ami meghatározta e támogatás és gondoskodás alapjait, struktúráját. 

– A kormányzatnak ma stratégiája az, hogy a gondoskodáspolitikában és az idősellátásban a legnagyobb mértékben együttműködjön az egyházakkal. Napjainkban 299 olyan intézmény van, amely egyházi fenntartásban működik – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Ünnepi gondolatait osztotta meg Lehrner Zsolt alpolgármester is, aki szerint az idősek ápolása, gondozása és a számukra méltó körülmények biztosítása az egyik legnemesebb feladat és egyben nagy segítség ahhoz, hogy életük utolsó szakaszát tartalmasan töltsék. 

Vajda Norbert a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója az elmúlt évtizedek nehéz döntéseit hangsúlyozta, kiemelve a koronavírusos helyzetet, mely során sok esetben áldozatot kellett hozni ahhoz, hogy megóvják egymást. Mint mondta ezen döntések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma a 70 éves évfordulót ünnepelhessék. 
Végül Barna Tímea, az Országos Papi Otthon intézményvezetője szólt a jelenlévőkhöz. Mint megtudtuk ő maga nem olyan régóta tölti be posztját, így túl nagy távlatban nem is tudott beszélni a múltról. Ehelyett inkább megköszönte a támogatást, amelyet munkájához kap nap mint nap. 
A köszöntők után előadásokkal folytatták a programot. 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában