Versenyképes Járások Program

2 órája

Navracsics Tibor: Ma már nem városokban, hanem várostérségekben kell gondolkozni

Fontos ügyben érkezett pénteken Székesfehérvárra a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A Megyeházán rendezett fórumon a bő egy hete bemutatott a Versenyképes Járások Program részleteit ismertette. Kiemelte: például a közép-dunántúli régió országos szinten sikeres, mégis vannak elmaradott járásai. Cél, az együttműködésre sarkallás és a felzárkóztatás.

Kecskés Zoltán

Navracsics Tibor a Versenyképes Járások Program részleteit ismertette

Fotó: Nagy Norbert

2025 január 1-jétől induló programban a terület fejlesztési célokra az iparűzési adó növekményből, azaz a 2024-ről 2025-re növekvő összegből képeznek fejlesztési alapot, amelyre magyarországi járások pályázhatnak, ezzel biztosítva fejlődésüket. Ez a forrás a kalkulációik szerint 65 milliárd forint lesz. Navracsics Tibor a polgármesterek és országgyűlési képviselők részvételével zajló konzultáción hangsúlyozta, ma már várostérségekben kell gondolkozni, nem csupán városokban, hiszen például Székesfehérváron megtermelt iparűzési adó nem csak a székesfehérvári állandó lakosok vívmánya, hanem egy meglehetősen széles körből beingázó munkájának is köszönhető. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a járások közösen, együttműködve induljanak a pályázatokon.

Versenyképes Járások Program_Navracsics Tibor
Polgármesterek és országgyűlési képviselők is részt vettek a konzultáción.
Fotó: Nagy Norbert

A fehérvári sajtó munkatársainak a fórumot megelőzően elmondta: – 174 járásból 135 esetében azt jelenti, hogy minimum 250 millió forintos pályázati keretösszeggel gazdálkodhatnak. Hat olyan megyeszékhely központú járásunk van – Zalaegerszeg, Kaposvár, Szekszárd, Békéscsaba, Eger és Salgótarján – ahol 500 millió forint ez a minimális összeg, míg például a Székesfehérvári járásban, ahol magasabb a növekmény, nagyobb összeg jut a fejlesztésre. Hozzátette azt is, hogy annak érdekében, hogy január 1-jével olyan programot tudjanak elindítani, amely csökkenti a területi egyenlőtlenségeket Magyarországon, folyamatosan konzultál és járja az országot, hogy véglegesítsék a programot.

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában