Zorica tánccsoport

2017.09.29. 10:00

Táncszerelem a Zoricánál – tíz évet ünnepelt az ercsi együttes

Jó hangulatú, színes jubileumi műsorral ünnepelte tíz éves fennállását a Zorica tánccsoport. Ennek apropóján a megalakulásról s a fejlődésről beszélgettünk.

Bokros Judit

A Zorica tánccsoport ünnepi műsora nagyon jól sikerült, akárcsak az azt követő táncház. Régi tagokkal mulattak együtt

Forrás: Az együttes

Ercsi számos rendezvényén láthatja a közönség a Zorica tánccsoportot, amely jó ideje megmutatkozik a megye, sőt az ország más településein, s külföldön is. Az együttes mögött a Zorica Tánccsoport és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület áll, a vezetők Marczinkáné Gólics Anita és Szili Márkó.

Anitával – aki egyébként óvodatitkár – a kezdetekről is beszélgettünk. Mint megtudtam, a kisebbségi önkormányzat megalakulása után a hagyományok ápolására helyezték a hangsúlyt, és táncházakat szerveztek. Az önálló tánccsoport gondolata ekkor merült föl, hiszen Anita és Márkó is azon bosnyák ősök leszármazottai, akik az 1630-as években Dalmáciából menekültek a török elől. Ők az Érd-Tököl-Ercsi háromszögben telepedtek le, magukkal hozva tánckultúrájukat is. Az ezen a területen élőket szoros családi kapcsolat kötötte, és köti össze a mai napig – mesélte Anita.

A Zorica tánccsoport ünnepi műsora nagyon jól sikerült, akárcsak az azt követő táncház. Régi tagokkal mulattak együtt
Forrás: Az együttes

A csoport tagjai a 30-50 éves korosztályból kerülnek ki, és jelenleg összesen tizenheten vannak. Csatlakozott hozzájuk korábban két tizenéves ifjonc is, akik ma már huszonévesek, és „kirepültek”, de kötődnek az együtteshez. Mivel szinte mindenki család, munka mellett táncol, így nem olyan könnyű megoldani a próbákat, fellépéseket, ám aki úgymond szerelemből jár a csoportba, az sokáig kitart.

A lépéseket, koreográfiákat maguktól tanulják, Anita úgy fogalmazott: egy részük a vérükben van. A többit pedig hozzátanulják mások táncaiból, videókból. Művészeti vezetőjük külön nincs, együtt dolgoznak a táncokon, amelyek között van például magyarországi horvát, bunyevác, szerb, makedon, dalmát (korculai) polgári koreográfia. Kiemelt arany minősítéssel is rendelkeznek már, amit 2015-ben, amatőr együttesek között szereztek meg egy több fordulós versenyben.

Hetente kétszer próbálnak, ám ha fontos fellépésre készülnek, akkor többször összejönnek. A jubileumi műsor előtt minden nap gyakoroltak, mert hat táncot mutattak be. A régi tagok közül hatan csatlakoztak egy-egy szám erejéig, összesen azonban 43-an voltak az ünnepi rendezvényen. Meghívott vendégek is érkeztek: táncolt például a helyi Eötvös iskola Szalintra tánccsoportja, akiknek Anita tanított be egy koreográfiát. A Jorgováni Rác Kórus ugyancsak szerepelt, velük egyébként is többször lépnek fel közösen.

Marczinkáné Gólics Anita és Szili Márkó, a csoport vezetői
Fotós: a tánccsoport

A Zorica tehát szép és tartalmas tíz évet tudhat maga mögött. A munkát természetesen folytatják, bár most egy kis pihenőre kerül sor. Hiszen idén – szerencsére – rengeteg fellépésük volt, s az ünnepi műsorra készülés is sok energiát emésztett föl. A tánc iránti szerelem azonban bizonyára hamarosan ismét összehozza őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában