Művek az emeletről

2018.02.01. 09:00

Schaár Erzsébet tárlata nyílik Fehérváron

Schaár Erzsébet (1908-1975) szobrászművész alkotásaiból rendeznek kiállítást a Deák Gyűjteményben. A tárlat címe: Művek az emeletről.

Szabó Zoltán

hjhj

A megnyitó február 1-jén 17 órakor lesz. Köszöntőt mond Győr Attila, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese. A tárlatot megnyitja Cser-Palkovics András polgármester, szakmai bevezetőt mond és megnyitót tart Várkonyi György, a pécsi Janus Pannonius Múzeum művészettörténésze. Közreműködnek a Hermann László Zeneiskola növendékei.

Schaár Erzsébet művészeti tanulmányokat 1924 és 1926 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatott, ahol Kisfaludi Strobl Zsigmond volt a mestere. Kiállításokon 1926-tól szerepeltek rendszeresen művei, főleg portrék. 1935-ben házasságot kötött Vilt Tibor szobrászművésszel. 1960-ban a budapesti Műcsarnokban önálló kiállításon mutatta be portréit, mellyel feltűnő sikert aratott. A hatvanas évek elejétől mind több állami megbízást kapott, főként portrékra.

A Bundás nők című alkotás 1964-ben készült Fotó: Kiss László

Művészi pályáján a hatvanas évek közepén következett be erős változás, aminek első eredményeit 1966-os székesfehérvári kiállításán ismerte meg a közönség. Majd 1974-ben ismét Fehérváron, a Csók István Képtárban komponálta és állította ki az életművét is összefoglaló Utca című hatalmas munkáját. Munkácsy-díjas Érdemes művész.

Schaár Erzsébet az Utca című kiállítás építése idején Fotó: szikm

A csütörtökön nyíló tárlat valamennyi alkotása a Szent István Király Múzeum gyűjteményének darabja. A kiállítás az alkotó félszáz munkáján keresztül mutatja be a huszadik század meghatározó magyar szobrászának életművét. A befogadást két folyamatosan vetített dokumentumfilm is segíti. Az egyik, Két arckép címmel, azt mutatja be, amint 1965-ben Psota Irén portréját mintázza meg Schaár Erzsébet, a másik pedig azt, ahogyan 1974-ben a Csók István Képtárban felépül az Utca, és azt Pilinszky János a verseivel megnyitja. A kiállítás május 6-ig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában