Egy kivételes életmű darabjai

2018.02.02. 09:00

Újra láthatók Schaár Erzsébet művei Fehérváron

Lépni se lehetett tegnap a városi képtárban. Hiába próbáltunk a freskós terembe a kiállítótér felől bejutni, hogy legalább az ajtóból hallhassuk a megnyitót, először elzárták az utat.

Gábor Gina

Schaár Erzsébet kiállítás

Az volt a koncepció, hogy csak a köszöntők után tárulhat fel a kiállítótér ajtaja, de ezt meghiúsította a rengeteg érdeklődő. Kénytelenek voltak bennünket előbb beengedni. A tárlat kurátorai – Szűcs Erzsébet és Izinger Katalin – ezt nem bánták, hiszen ez a felfokozott érdeklődés jelezte, hogy Schaár Erzsébetet és hagyatékát a fehérvári művészetbarátok nagyon is számon tartják. A 20. századi magyar szobrászat kiemelkedő egyénisége életében is sok szállal kapcsolódott a városhoz: 1966-ban egyéni kiállítása volt az Országzászló téren, 1968-ban részt vett a fehérvári művésztelepen, és 1974-ben a Csók képtárban készítette el az Utca című kiállítását, amit Pilinszky János „avatott fel”.

A városi képtárban tegnap óriási érdeklődés közepette nyílt meg a Művek az emeletről című kiállítás, amely újra bemutatja Schaár Erzsébet szobrászművész munkáit: azokat a műveket, amelyek a fehérvári múzeum gyűjteményéből valók Fotó: Koppán V.

A tegnapi megnyitón ott volt Kovalovszky Márta és Kovács Péter is: a művészettörténészek, akik mindent tudnak erről az időszakról, az Utca 1974-es születéséről, sőt annak idején inspirálták is létrejöttét. Mindezt Győr Attila, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese is említette köszöntőjében. Hangsúlyozta: a tárlat címe – Művek az emeletről – arra utal: az alkotó félszáz munkája a múzeum gyűjteményéből való. A műveket most restaurálták, és elkezdődött a tudományos feldolgozásuk, valamint a digitalizálásuk.

A kiállítás május 6-ig tekinthető meg a városi képtárban: a kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak Fotó: Koppán Viktor

Cser-Palkovics András polgármester négy találkozást idézett fel. Mindegyik azzal szembesítette, micsoda értékek vannak Fehérvár és a múzeum birtokában, és mindig szóba került: „itt van az a ház, amivel kezdeni kéne valamit”... A Schaár-gyűjteményt ugyanis a Jókai utca 11. számú ház emeletén lehetett látni 25 évig: ám az épület állagromlása miatt a tárlatot 2006-ban be kellett zárni. A polgármester hozzátette: ezért régi adósságot csökkent, hiányt pótol ez a kiállítás, amikor újra bemutatja a gyűjteményt.

Ezt követően Várkonyi György művészettörténész adott érzékeny elemzést Schaár Erzsébet művészetének sajátosságairól, egyebek között arról, hogyan vált nála a tér önmagában is plasztikai érték hordozójává.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában