Helybe jött a színház

2019.02.12. 17:30

Az ercsi Felvonási Tünetek Színházi Műhely egy krimivígjátékkal rukkolt elő

Egy kistelepülésen mindig öröm, ha nem kell sokat utazni, a távolibb városba menni a színházi élményért.

Bokros Judit

A nyolc nő folyamatos meglepetést okoz a közönségnek és egymásnak is

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Gyúróra ezúttal egy, a színjátszást elkötelezetten, missziószerűen művelő ercsi társulat érkezett, hogy két könnyed órával, ám azért fejtegetésre késztető tartalommal ajándékozzák meg a helyieket.

Nyolc nő, egy férfi, sok titok

A Felvonási Tünetek Színházi Műhely telt ház előtt mutathatta be az Álarcok című darabját, amely nem sokkal két évvel ezelőtti megalakulásuk után, első színpadi produkcióként született. Egy krimifeldolgozásról van szó, amely egyetlen helyszínen, egyetlen estén játszódik. A történet nyolc nő és egy férfi körül bonyolódik, ám utóbbit egyszer sem látjuk, hiszen mindjárt a darab elején kiderül: megölték. Na de ki lehet a gyilkos? Innentől jön a házi nyomozás, s megtudhatjuk, hogy a család nyolc női tagja milyen viszonyban állt valójában ezzel a férfival, és milyen a kapcsolatuk egymással. A más-más személyiséggel megáldott hölgyek egymást faggatják, gyanúsítják, így lassan fény derül a titkokra, végül pedig arra is, mi történt valójában a férfival.

Kacagnak és kacagtatnak, sírnak, megfosztják egymást álarcaiktól

A darab rendezője Murzsa Kata, aki azonban játszott is: a feleséget, Gabyt alakította, s az előadás előtt kedvesen köszöntötte a közönséget. Louise, a szobalány szerepében Mihovics Mártát láttuk, aki nagy élvezettel formálta meg a szerénynek tűnő, ám nagyravágyó fehércselédet. Azt mesélte: minden nő képletes álarcot visel, amelyek azonban a konfliktushelyzetben, vallomásaik és a leleplezések révén szépen lassan lehullanak róluk. Így derül ki, hogy Louis a férfi szeretője volt, ám egészen más indítékkal…

Szalay Csilla a sógornőt, Pierette-et alakította, meggyőző eleganciával. A volt nagyvárosi erotikus táncosnőt a többi nő lenézi, de irigyli is eleganciája, szabad élete miatt. Pierette anyagi gondokkal küzd, azért érkezett, hogy bátyjától pénzt kérjen.

A nyolc nő folyamatos meglepetést okoz a közönségnek és egymásnak is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csilla úgy érzi: a közönség jellemzően nagyon szereti ezt a darabot, és az emberek mindenhol másképpen fogadják. Van, hogy nehezebben oldódnak, lassabban mennek át a poénok, s van, hogy már a kezdés után kitör a kacagás. Ez a színészeket is motiválja, ám azzal sincs gond, ha egy kicsit tovább kell úgymond „melegíteni” a nézőket. Fontos az is, milyen kötődések vannak az aktuális helyszínhez. Hiszen ahol sok az ismerős, ott azért nagyobb a drukk a színészekben. Az első bemutatók Ercsiben vannak, így ott mindig jelentős az izgalom. Az is meghatározó, milyen a helyszín: egy kisebb könyvtárról vagy nagyobb művelődési házról, színpadról vagy pódiumról van szó. Ez a díszlet szempontjából sem mindegy. A szereplők természetesen mindenhez igyekeznek alkalmazkodni, ezért is jelent új kihívást minden egyes előadás. A szombati gyúrói bemutató szereplői voltak még: Mamy szerepében Fodorné Schmidt Judit, Augustine-ként Murzsa Renáta, Suzonként Adolf Mónika, Catherine-ként Papp Fanni, Madame Chanelként Spánitz Éva. Zongorán – merthogy zenés darabról van szó, amelyben a szereplők szólót énekeltek – Pók László kísért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában