Párhuzamos sorsok, kötetbe szerkesztve

2019.08.29. 07:15

Vallomások három ercsi szerzőtől – Könyvbemutatót tartottak az Eötvös-napokon

Megtelt kedden este a művelődési ház, ahol Párhuzamok címmel tartottak könyvbemutatót.

Bokros Judit

Szili Istvánné a szerkesztői feladatot vállalta magára Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ercsiben a múlt hétvégén kezdődött meg a XIX. Eötvös-napok rendezvénysorozata, amely szeptember 3-ig változatos programokkal várja a helyieket s az érdeklődő környékbeli közönséget.

Az Eötvös József Művelődés Házban hétfőn kiállítás nyílt Rapainé Hamberger Anikó festményeiből, amelyek szeptember 16-ig tekinthetők meg.

Kedden délután a város díszpolgára, az érték- és hagyományőrzésben nagy szerepet vállaló Szili Istvánné Krasznay Istvánnal tartott könyvbemutatót, amelyet műsor előzött meg. A Felvonási Tünetek Színházi Műhely, Hekman Terézia és a Jorgováni Rác Kórus előadásában népdalok hangzottak el Paczolay Irma gyűjtéséből, miközben a Szili Istvánné gyűjteményéből válogatott régi fotók váltották egymást a kivetítőn.

Szili Istvánné a szerkesztői feladatot vállalta magára
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen Szili Istvánné felidézte az egy évvel korábban tartott könyvbemutatót, amely után, a helyi vonatkozású köteteket olvasgatva többekben merültek föl kérdések. Sziliné ezeket sorra megválaszolta, majd rátért a friss kiadványra. Elmesélte, hogy a honismereti szakkörben sok kézirat megmaradt, amelyeket ercsi írók, költők adtak át felhasználásra. Ezek között volt Hetényi István, Bublik Ottó és Király Ferenc szövege, amelyek kiadásához a II. világháború kitörésének idei, 80. évfordulója adta az apropót. A szerkesztést Szili Istvánné vállalta magára, a tervezés, tördelés pedig Krasznay Istvánnak köszönhető. Körülbelül fél évig dolgoztak a könyvön, nagy alázattal, odafigyeléssel. A szövegekből csupán egy-egy olyan szó került ki, ami ma kevéssé érthető, előjött azonban sok érdekes régi szó, amelyet megtartottak.

A közös cím – Párhuzamok – a szerzők szinte egy helyen és egy időben (a két világháború közötti korban, illetve a háborúban) alakuló sorsára utal, más-más szemlélettel. Hetényi István Életem első fele címmel írta meg élményeit, Bublik Ottó szövege az Elveszett évek, elveszett barátok címet kapta, Király Ferenc verseit pedig Férfi-könnyek címmel rendezték egy kötetbe.

Az új, három szerző írásait tartalmazó könyv is az ercsieknek szól, ercsiektől
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szövegekben, leírásokban az az érdekes, hogy ercsiekről, ercsieknek szólnak. Ráadásul olvasmányosak, és a humort sem nélkülözik. Az írások az Ercsi történetéről szóló könyvek kiegészítői lehetnek, ismeretanyagul szolgálhatnak a jövő nemzedékének – hangzott el az esten.

Szili Istvánné köszönetet mondott a könyv megjelenéséért mindazoknak, akik segítették, támogatták a munkát.

Az Eötvös-napok csütörtökön délelőtt koszorúzással folytatódik a II. Lajos emlékhelyen, este pedig az Olympia című színdarab látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában