A kétkezi munka értékes és egyre ritkább

2019.11.15. 14:30

Fejér megyéből jöttem, mesterségem címere…

Régi mesterségek képviselői a zenészek is, jelen esetben a Hungarikum Együttes tagjai, Takács-Mudris Anett és Kremnitzky Géza, akik három fafaragvány zenész előtt „húzták” saját muzsikájukat.

Szanyi-Nagy Judit

Alkotók a megnyitón: a székesfehérvári Seregély Mirtill például mézeskalácsait és ütőfagyűjteményét „adta kézre” Fotó: PT

Az eseményt az M-ART Egyesület szervezte (Gonda Emma művelődésszervező moderált), a helyszínt A Szabadművelődés Háza adta, az így megnyílt tárlat pedig a Régi, ritka mesterségek nyomában címet viseli.

 

Ament Éva grafikus, bútorfestő ízelítőül el is sorolt pár régi szakmát: ritka már a fazekas, a szövő, s különleges mesterségnek számít a kékfestő, illetve a cserépkályha- és a kemencekészítő – ez utóbbiak esetében az agyag nem vész el, csak átalakul: ők nem tartoznak a fazekasokhoz, agyaggal, de más technikával dolgoznak.

Az alkotók faszobrokkal, esztergált fával, kötött könyvekkel, merített papírokkal és ütőfás mézeskaláccsal, valamint ehhez kapcsolódva ütőfagyűjteménnyel érkeztek a december 2-ig látogatható tárlatra. Ne hagyják ki!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában