balatonendrédi kézimunkák

2020.02.25. 16:00

Cérnaszállal összekötött múlt és jelen – Csipkékből nyílt kiállítás a VOKE-ban

Gyönyörűséges, türelmet próbáló, kézügyességet követelő kézimunkákból, csipkékből nyílt kiállítás hétfőn a VOKE-ban.

Bokros Judit

A Múlt és jelen cérnaszállal összekötve – 111 év a csipke­verés jegyében című tárlat bemutatja a balatonendrédi csipkeverés jelentős múltját és azt, hogyan élesztették újjá a helyiek ezt a csodálatos hagyományt.

A VOKE-ban rendezett tárlaton a Balatonendrédi Csipke Kör tagjainak munkái láthatók, s a 111 alkotáson keresztül megismerhető az elmúlt 111 év gazdag öröksége. A Somogy megyei település polgármestere, Késmárki Tibor röviden bemutatta a szép és jó fekvésű Balatonendrédet, ahol a lányok egy ideje tanóra keretében sajátíthatják el a csipkeverés tudományát.

 

Pulszter Zsuzsanna et­nog­ráfus megnyitójában visszatekintett a kezdetekre, a csipkeverés oktatásának indulására, majd beszélt a jellegzetes mintákról, a két kiemelkedő alkotóról, Gecsei Lídiáról és Koroknai Zsófiáról, valamint a Kájel csipkegyártó csipketelepről. A jelen állapotra rátérve elmondta: az 1970-es, 1980-as évek ha­nyatlása után az endrédi csipke ma újra elismert. A friss kiállítás is jó hírét viszi a településnek és ennek a szép tudománynak.

Az eseményen a résztvevők bemutatót is láthattak arról, hogyan készülnek az endrédi csipkecsodák. A kiállítás március 20-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában