Az ikerpár alkotásai közül harmincat őriz a város

2020.06.21. 07:15

Kulturális műkincseket láthatunk a Ferenczy-ikrektől a Deák Gyűjteményben

A 130 éve született művészek munkáiból álló gyűjteményt a múzeum művészettörténészei ma is igyekeznek gyarapítani.

Héjj Vivien

Ferenczy Béni köztéri szobra: Játszó fiúk

Fotó: Nagy Norbert

A legismertebb magyar művészcsalád két ifjabb gyermeke, Ferenczy Noémi és Ferenczy Béni születésének százharmincadik évfordulója alkalmából blogbejegyzésében Szűcs Erzsébet művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe a kincset érő alkotásokat.

A gobelin- és szobrászművészek alkotásai közül harmincat őriz a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény. A hét gobelinterv mellett a szobrok, egy relief, az érmek és a rajzok több évtizedet ölelnek át. A kiállítás Kovács Péter és Kovalovszky Márta negyven éven át tartó gyűjtőmunkájának eredményeként jöhetett létre.

Ferenczy Béni köztéri szobra: Játszó fiúk
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ferenczy Noémi munkáihoz Kovalovszky Márta a „lassan mozduló, nyugalmas mikrokozmosz” és a „gyengéd, derűs és költői világ” kifejezéseket társítja, míg Kovács Péter Ferenczy Béni szobrait úgy jellemzi, „alakjainak először mintha az idegrendszerét, érzelmeit, gondolatait tapintaná le, s csak utána öltöztetné őket ingerlően puha és dús formákba”.

Szűcs Erzsébet művészettörténész bejegyzésében feleleveníti a Fehérváron rendezett Ferenczy-kiállításokat. Az érdeklődők figyelmébe ajánlja a Lakatos utcában 1967-ben felállított Játszó fiúk című szobrot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában