Meghalt Mátyás király, oda az igazság!

2023.04.06. 19:23

A Duna kiáradt és a hollók Fehérvárra vonultak

A katonáknak esélyük sem volt megvédeni Fehérvár városát Miksa csapataival szemben. Sorban hullottak el a vitézek. Az utolsó, még talpon lévő embert Mátyás király sírja mellett vágta le támadója. A vitéz haláláig védte a király nyughelyét.

Hajdú Marianna

I. Mátyás magyar király eredeti nyughelyének vélhető helye, a székesfehérvári Bazilika Romkertjében

Forrás: Archív

Április 4.-e virágvasárnap volt. Mátyás teljes udvartartásával és az éppen Bécsben tartózkodó követekkel együtt vett részt az ünnepi szertartáson. 

Kubinyi András írása azt is elárulja, hogy a szentmise hat teljes órán át tartott, aminek a végén még a király lovaggá ütötte a velencei követet. 

Az eseményeket követően az uralkodó visszatért a Burgba, de elutasította az ebédet, hivatkozva egyrészt fájó gyomrára, másrészt a királyné érkezését várta, aki még a templomokat látogatta.

Éhsége mégis felülkerekedett rajta, ezért rendelt néhány szem fügét. Megkóstolva azonban romlottnak találta a gyümölcsöt. A romlott étel okozta haragja akkora méreteket öltött, hogy az éppen betoppanó királynénak kellett Mátyást megnyugtatnia. Hiába a segítség, a király rosszul lett, de hiába feküdt le, a nagy fájdalom mellett még a hangja is elment.

Mindeközben az udvarban vendégeskedő követek éppen búcsú vacsorát rendeztek, akiket Tibrilli, Mátyás bolondja értesített Mátyás állapotáról – írja a történész a Két sorsdöntő év című írásában.

A király még két napon keresztül szenvedett mielőtt 533 évvel ezelőtt, április 6-án meghalt.

A király holttestét hajókaraván szállította Budára, ahonnan elindult Székesfehérvárra Mátyás temetési menete. 1490. április 25-én temették el a székesfehérvári bazilikában.

Néhány hónappal később már a Habsburg Miksa katonái rontanak az országra és Fehérvárra. A legnagyobb kincsért jöttek: a magyar koronáért.
Dúlnak, ölnek, bosszúlnak, felforgatnak mindent és mindenkit. Még egy rövid időre sikerült visszafoglalni a várost, de Mátyás után már nem térnek vissza a békeidők. Már nincs, aki képes lenne a törököt megállítani, a város szívéig hatol. A koronázó templomot felforgatva a királyok nyughelyét sem tisztelték, sírjaikat kifosztották és feldúlták. Később az osztrák csapatok végezték be a törökök munkáját. A XIX. századig a csontok szanaszét hevertek a romok alatt. Ekkor gyűjtötték őket össze az osszáriumba, közös csontkamrába.

Hol lehetett az a sír, amit a hős az utolsó pillanatig védett és életét adta érte? I. Mátyás magyar királynak jelenleg nincs saját nyughelye. Kilencszáz másikkal osztozik a csontkamrán. Kilencszáz elhunyt között kell a tudósoknak megtalálni a legendás uralkodó földi maradványait. Az elmúlt évben sikerült fiának, Corvin Jánosnak és unokájának, Kristófnak maradványainak azonosítása. Még sok a munka, míg megtalálják a legendás koronás főnk maradványait és méltó módon, ismét nyugalomra helyezik. Addig is csak a régi feljegyzések alapján sejthetjük, hol aludta örök álmát Mátyás, az igazságos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában