Endresz-hét kultúrával, zenével és vasgyűjtéssel

2023.04.27. 08:00

Papírrepülők szárnyaltak Endresz György emlékére Felcsúton (galéria)

Az első magyar óceánrepülő pilóta, Endresz György nevét viseli a felcsúti általános iskola. Látványos kiállítással indult idén az ünnepi hét az emlékére.

Zsohár Melinda

Fotó: Pesti Tamás

Az új épület tágas aulája adott teret a nagy méretű tablóknak, amelyek megidézték a hős pilótát, s magát az óceánrepülés dicső történetét. Remélhetőleg ma már minden magyar tudja, hogy a Justice for Hungary – Igazságot Magyarországnak! feliratot viselő kis Sirius Lockheed repülőgép Felcsút közelében hajtott végre kényszerleszállást Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor vezetésével. A világra szóló sportteljesítmény a trianoni igazságtalanságra kívánta felhívni a figyelmet az 1931-es óceán-átrepüléssel, ám repülési rekordot is döntött a két neves férfiú tettével. A felcsúti általános iskola felvette Endresz György nevét, s a korábbi igazgató, Flier Éva kezdeményezésére minden esztendőben Endresz-hetet tartanak emlékezéssel, érdekes programokkal.

Fotó: Pesti Tamás

Tavaly fegyverkiállítással nyitották a hetet a faluházban, mondta el Sulyok Attila igazgató, idén már az új iskolában kezdhették az ünnepi hetet. A honismereti nap keretében Kovács Dániel András hagyományőrző szakember révén kapták meg az Endresz kutatócsoport által összeállított anyagot a pilótáról. Óvári Zsolt történelemtanár kvízkérdésekkel mozgatta meg a tanulókat. Az 1893-ban született és már 1932-ben tragikusan elhunyt Endresz György gyalogsági tiszt és tábori pilóta fess, egyenruhás alakja, a korabeli bőrsapkás portréja megállítja a ma nemzedékét is. Az újságcikkek, híradások idézték meg őt, s a büszkeségre okot adó eseményt. A gyerekeket köszöntötte a kilencvenkét esztendős Jávor Géza pilóta-oktató, a Magyar Sándor Repülő Egylet elnöke. Kedves részlete volt a nyitónapnak, hogy a gyerekek a felcsúti kék-sárga színű papirosokból hajtogatott papírrepülőket az iskola emeleti ablakaiból bocsátották szárnyra. A helybéli Noll Adolf hagyományőrző és Endresz-rajongó domborművet készíttetett a hős pilótáról az iskola számára már korábban.

 

A héten sokféle kulturális program zajlik az iskolában. Folytatták a Csillag születik című énekes-táncos vetélkedőt, ami nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében. Vers- és prózamondó versenyt tartanak alsósoknak, felsősöknek, a fenntarthatósági témahét kapcsán pedig vasgyűjtést vállaltak a gyerekek faluban a hét utolsó tanítási napján.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában